Yedikıta, Haziran sayısında Emir Timur’u inceledi

Yedikıta dergisi, Türkistan’dan Anadolu’ya çıktığı bütün seferlerinden galibiyetle dönen Emir Timur’un hayatını inceledi ve pek bilinmeyen kişiliğini ortaya koyan önemli bir dosya yayınladı. Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi haziran...

Google Haberlere Abone ol
Yedikıta, Haziran sayısında Emir Timur’u inceledi

Yedikıta dergisi, Türkistan’dan Anadolu’ya çıktığı bütün seferlerinden galibiyetle dönen Emir Timur’un hayatını inceledi ve pek bilinmeyen kişiliğini ortaya koyan önemli bir dosya yayınladı.

Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi haziran sayısında Yıldırım Bayezid Han’ı Ankara önlerinde yenerek Osmanlı’ya fetret devri yaşatan Emir Timur’un hayatına yer verdi. Prof. Dr. Hayrunnisa Alan’ın kaleme aldığı, ‘Türkistan’dan Anadolu’ya Emir Timur’ başlığını taşıyan makalede, tarih sahnesinde önemli bir yere sahip hükümdarın gerçek değeri ve yeri ortaya konulurken, yanlış bilinenler tarihi kaynaklar ışığında düzeltiliyor.

Yazıda Emir Timur’un hayat hikâyesi, savaşları, eğitimi, ilme ve âlime verdiği değeri, kurduğu istişare heyeti, azametinin yanında merhameti, Semerkand başta olmak üzere ülkesini imar etmesi anlatılıyor. Prof. Dr. Alan, yazısında ayrıca Emir Timur’un 1941 yılında açılan mezarında karşılaşılan durum hakkında da önemli bilgiler aktarıyor.

EMİR TİMUR ANADOLU’YU NEDEN TERK ETTİ?

Tarihçi Yazar Selman Soydemir ise, Emir Timur’un Ankara Savaşı’nda Yıldırım Bayezid Han’ın ordusunu nasıl yendiğini kaleme aldı. ‘Ankara Savaşı İbret Savaşı’ başlığını taşıyan yazısında yazar, yıllardır merak edilen Timur ile Yıldırım Bayezid Han arasında savaş sonrası yaşananlar ile hükümdarın hiçbir askerini Anadolu topraklarında bırakmadan Osmanlı topraklarını terk etmesinin altında yatan sırrı tarihi kaynaklara dayanarak anlatıyor.

Yedikıta Dergisi, haziran sayısı ile birlikte İslam Bilim ve Teknoloji serisinin altıncısı, ‘Farabi’ kitapçığını okuyucularına hediye ediyor.

CİHAN

Yorumlar