Yedi milyon böbrek hastası var, 2017’de 100 bin kişi diyalize girecek

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Google Haberlere Abone ol
Yedi milyon böbrek hastası var, 2017’de 100 bin kişi diyalize girecek

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Ersoy, Türkiye’de toplam böbrek hastası sayısının 7 milyon 300 bini bulduğunu, şu anda hastalık nedeniyle 75 bin kişinin diyalize girdiğini söyledi. Ersoy, bu rakamın 2017 yılında 100 bini bulacağını belirtti.

Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Derneği 13 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle ‘Böbreklerimizi Koruyalım’ konulu toplantı düzenledi. Toplantıya konuşmacı olarak Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Ersoy’un yanı sıra böbrek nakli olan hastalar ile yüz nakli yapılan Turan Çolak, Recep Sert ve Recep Kaya da katıldı. Prof. Dr. Ersoy, Türkiye’de 75 bin kişinin böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girdiğini söyledi. Ersoy, her 7 kişiden birinin böbrek hastası olduğu Türkiye’de toplam böbrek hastası sayısının da 7 milyon 300 bini bulduğunu, bunlardan yarısının ise hasta olduğunun farkında olmadığını ifade etti.

Böbrek hastalığının her yıl giderek arttığını belirten Ersoy, 2017 yılında son dönem böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girecek böbrek hastası sayısının 100 bine ulaşacağının altını çizdi. Böbrek hastalığının kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü belirten Ersoy, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde böbrek hastalığının daha yaygın olduğunu bildirdi. Sağlık bütçesinin yüzde 5’nin diyaliz ve nakil hastaları için kullanıldığını belirten Ersoy, böbrek hastalarına 2016 yılında 3 milyar dolar harcanacağını ifade etti.

“YÜZDE 32,7’Sİ TANSİYON HASTASI”

Böbrek hastalığının nedenleri arasında şeker ve hipertansiyonun ilk sırada geldiğini belirten Ersoy, “Yapılan araştırmalara göre böbrek hastalarının yüzde 35.2’si sigara içicisi. Yüzde 32,7’si tansiyon hastası. Şeker hastası sayısı da oldukça fazla. Kronik böbrek hastalığına neden olan şeker hastası sayısı hızla artıyor. Şeker hastası oranı nüfusun yüzde 40’ına yaklaştı. Tansiyon hastası sayısı da yüzde 30’a yakın.” dedi.

“SİGARA TANSİYONU 1 DERECE ARTIRIYOR”

Fevzi Ersoy, toplantıya katılanlara böbrek hastalığından korunmak için yapılması gerekenleri de anlattı. Ersoy, sigaradan uzak durulması gerektiğini, bir sigaranın tansiyonu bir saat boyunca bir derece artırdığını söyledi. Ersoy şöyle konuştu: “Bu nedenle sigaradan uzak durun. Günde 8-10 bardan su için. Suyun niteliği önemli değil, çeşme suyu da içilebilir. Haftada en az 3 kere 30 dakikadan az olmayacak şekilde tempolu yürüyün. Tuzdan uzak durun. Gereksiz ilaç kullanmayın. Kilonuza dikkat edin.” CİHAN

Yorumlar