Ydr.Doç.Dr. Bayram: Hocalı, göçün son dalgasıydı

Gazi Üniversitesi (GÜ) Polatlı Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ydr. Doç. Dr. Parvana Bayram, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan toprağı Hocalı'dan başlatılan tehcirin 19.

Google Haberlere Abone ol
Ydr.Doç.Dr. Bayram: Hocalı, göçün son dalgasıydı

Gazi Üniversitesi (GÜ) Polatlı Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ydr. Doç. Dr. Parvana Bayram, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan toprağı Hocalı'dan başlatılan tehcirin 19. asırda başlayan göçlerin son dalgası olduğunu söyledi. Parvana, “Göç, hayatımızda, kültürümüzde önemli bir unsurdur. Ne zamana kadar; 19. Asra kadar. Göçlerle birlikte yeni medeniyetler kurduk. Taş üstüne, taş koyduk. Farklı medeniyetler icra ettik. Fakat 19. Asırdan itibaren bu göçlerimiz adeta bir kaçıştır. Bir zafer göçü değil, bir mutluluk göçü değil. Geriye sığınmak, kendine sığınacak bir köşe aramak kaçışıcıdır. Hocalı da bu göçün son dalgalarındandır.” dedi.

Gazi Üniversitesi Polatlı Fen Edebiyat Fakültesi Öğrenci Temsilciliği katliamın 22’inci yılında Hocalı katliamı için anma programı düzenledi. Kampüs konferans salonundaki anma programına, Gazi Üniversitesi Polatlı Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Okuducu, Edebiyat Bölüm Başkanı Ydr. Doç. Dr. Ömer Bayram, Tarih Bölüm Başkanı Ydr.Doç.Dr. Hüsnü Yücekaya, MHP Polatlı Belediye Başkan Adayı Mürsel Yıldızkaya, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Hocalı'nın bir gecede yok edildiğini savunan Ydr.Doç.Dr. Parvana Bayram, “11 bin nüfus vardı Hocalı'da. Öldü diye bilinenler 600 civarında. Peki gerisi nerede. Bazı kaynaklar 4 binden fazla insanın tanklar altında çiğnendiğinden söz ediyor. Kaçıp kurtulanların çoğu sağlıklı değil. Hepsinde bir travma vardır. Ve çok ilginçtir ki biz bu travmayı sadece Hocalı katliamında yaşamıyoruz. 19 yüzyıldan itibaren hep bu travmayı yaşamaktayız. Hocalı, Karabağ’da ki son istihkâmdı. Çok önemli bir stratejik bir noktaydı. Zaten Hocalı gittikten sonra Karabağ’ın neredeyse tamamı boncuk taneleri gibi hepsi arka arkaya gitti. Çünkü önemli bir istihkamı kaybetmek bir ülke, bir savaş açısından çok önemli bir kayıptı.” diye konuştu.

Kendisi de Azerbaycanlı olan Bayram, Hocalı katliamında Türkiye’ye okumaya gediğini, kendisinin katliama şahit olmadığına ama annesinden, anneannesinden, katliamı dinlediğini ifade etti. Bayram, anneannesi ile anneannesinin kız kardeşini katliamda kaybettiğini belirtti.

1918 yılında yapılan katliamı dedesinden dinlediğini anlatan Bayram, “Eğer 1918 yılında kendisi 8 ayrı cephede çalışan Osmanlı Orduları Kafkas İslam Ordusu adı altında bir ordu teşkil ederek, Azerbaycan’a göndermeseydi. dedemin anlattığına göre, bir tane bile Müslüman yaşamayacaktı. Her yeri yakmışlar yıkmışlar. Nuri Paşa önderliğinde Kafkas İslam Ordusu Azerbaycan’a geliyor. 1300 civarında Osmanlı askeri Azerbaycan’da şehit oluyor. Ama Azerbaycan Türklüğünü, Ermeni katliamından kurtarıyor. Belki de şuanda varlığımızın tek sebebi budur. Sadece Hocalı şehitlerini değil, bu toprakları vatan edinmemizde canıyla, kanıyla mücadele etmiş bütün şehitlerimizi rahmetle anmamız gerekir. Anarken de örnek almamız gerekir.” şeklinde konuştu.

Hocalı ile birlikte insanların azminin kırıldığını vurgulayan Parvana Bayram, “Meydanlara çıkıp kendini aslan olarak nitelendiren Azerbaycan gençlerinin içine, yüreğine bir benek düştü. Mağlubiyetin karşında başını eğmenin, bir takım hakaretlere karşı göğüs germenin açısıydı. Ne yazık ki bu travmayı Azerbaycan 22 yıldır yaşıyor. Allah bize bir daha Hocalı gibi olaylar yaşatmasın.” dedi.

Gazi Üniversitesi Polatlı Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Okuducu ise, hemen yanı başımızda Suriye’de, Mısır’da, Irak’ta 22 yıl önce Hocalı'da yaşananların aynılarını yaşamaya devam ettiğini, Dünya’da sulhun ve barışın yeniden temin edilmesini canı gönülden arzu ettiklerini dile getirdi.

Öğrenci Temsilcisi Bedri Sinan Taşpınar, Hocalı'da insanlığın yok edildiği gün, Birleşmiş Milletler ve Avrupa’nın sus pus olduğunu belirterek, “Hepimiz Hocalıyız, hepimiz Türk’üz unutmadık, unutmayacağız.” dedi. CİHAN

Yorumlar