"Yazın sıvı ihtiyacı, asitli içecekler yerine su ve ayranla karşılanmalı"

Sıcaklar bastırınca vücudun su kaybı da artıyor. Bu ihtiyacımızı çoğu zaman gazoz gibi asitli içeceklerle karşılanmaya çalışıyoruz. Ancak uzmanlar, bunun doğru olmadığını söylüyor. Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Beslenme Uzmanı...

Google Haberlere Abone ol
"Yazın sıvı ihtiyacı, asitli içecekler yerine su ve ayranla karşılanmalı"

Sıcaklar bastırınca vücudun su kaybı da artıyor. Bu ihtiyacımızı çoğu zaman gazoz gibi asitli içeceklerle karşılanmaya çalışıyoruz. Ancak uzmanlar, bunun doğru olmadığını söylüyor. Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Beslenme Uzmanı Seyhan Özkan, "Sıvı ihtiyacımızı su ve ayran gibi sıvılarla karşılamalıyız." dedi.

Beslenme Uzmanı Seyhan Özkan, asitli içeceklerin en başta mide problemlerine sebebiyet verebileceğini belirtti. Özkan, "Bu tür içecekler midede ciddi yanmalara, ülserlere, gastritlere sebebiyet verebiliyor, bunun dişindi içeriğinde fazla şeker karbonhidrattan dolayı karaciğerdeki yağlanmaya hızlı kilo alımına sebebiyet verebiliyor." diye konuştu.

Asitli içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Özkan, "Yemekle birlikte tüketiyorsak ciddi anlamda sindirim problemlerine sebebiyet verebilir. Güya insanlar asitli içecek içtiğinde rahatladıklarını daha kolay sindirdiğini düşünüyor ama bu durum yanlıştır." şeklinde konuştu.

YAZ VE BAHAR DÖNEMİNDE DAHA ÇOK TÜKETİLİYOR

Özellikle asitli içeceklerin bahar ve yaz dönemlerinde tüketimin arttığını belirten Özkan " Yaz dönemlerinde bahar dönemlerinde piknikler çok yapılıyor. Herkes kendini yeşilliklere atıyor. Çok güzel bir şey tabi spor yapılıyor, hep birlikte yemek yeniyor ama en çok tüketilen benimde gözlemlediğim hep asitli içecekler tüketiliyor; ama böyle olmaması gerekiyor." dedi.

"ÇUCUKLARIMIZA EN SAĞLIKLI BESLENMEYİ KENDİMİZ UYGULAYARAK GÖSTERMELİYİZ

"Çocuklarımızın ilerde sağlıklı bir birey olarak yetiştirmeyi düşünüyorsak onlara sağlıklı beslenmeyi kendimiz uygulayarak göstermeliyiz." diyen Özkan, şunları söyledi: "Eğer biz akşam evimize elimizde kolayla gelip sofrada kola içiyorsak çocukta bu alışkanlığı ilerleyen dönemlerde devam ettirecektir ve ısrarla bu asitli içeceği isteyecektir. O yüzden çocuklarımıza doğru örnek olalım. Bu asitli içeceklerin zararlarından bahsedelim. Gerekirse bir uzmandan da yardım alabilirler. Günlük yaklaşık 2 litre asitli içecek tüketen çocuklar var fast food beslenme alışkanlıklarına dayalı olarak. O yüzden çocuklara daha güzel örnek olmamız gerekir. Yaşları zaten küçük ciddi anlamda diş çürüklerine sebep olur."

Asitli içecekler yerine en güzel tüketilecek içeceğin su, ayran ve taze meyve suyu olduğunu ifade eden Özkan, "Bu asitli içeceklerin yerine tercih edilebilecek en güzel içecek benim tavsiyem ayran, taze sıkılmış meyve suyu. Altını çizerek söylüyorum hazır değil taze sıkılmış meyve suyu. Sıvı ihtiyacımızda en güzel su ile karşılamamız gerekiyor. Mutlaka her bireyin günde 2 litre su tüketmesi gerekiyor bu su ihtiyacını da yalnızca sudan karşılamamız gerekiyor. Biz ne yapıyoruz susadığımız zaman asitli içecekler olsun hazır meyve suyu olsun bunları tüketiyoruz çok. Ama bu böyle değil. Suyun yerini sadece su tutabilir. " ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar