Yazıcıoğlu soruşturması Kahramanmaraş'a gönderildi

Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili soruşturma Malatya’dan Kahramanmaraş Adliyesi’ne gönderildi.

Google Haberlere Abone ol
Yazıcıoğlu soruşturması Kahramanmaraş'a gönderildi

Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili soruşturma Malatya’dan Kahramanmaraş Adliyesi’ne gönderildi.
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesi uyarınca kurulan ve kamuoyunda özel yetkili mahkemeleri kaldıran yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Malatya TMK 10 Maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmalar, olayların gerçekleştirildiği illere gönderilmeye başlandı. Yeni düzenleme kapsamında, 25 Mart 2009’da Kahramanmaraş’ın Göksün ilçesi yakınlarında Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası soruşturması da Kahramanmaraş Adliyesi’ne gönderildi.

5 yıl önce gerçekleşen olaya ilişkin ilk soruşturma Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılmıştı. Kazanın ardından BBP’li Yalçın Topçu ile Muhsin Yazıcıoğlu'nun ailesi, 16 Şubat'ta 2010’da Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak özel yetkili savcı talep etmiş, dosya 2 Mart 2011’de Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmişti. Dosyanın özel yetkili savcıya gönderilmesinde, Devlet Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan 'Yazıcıoğlu'nun helikopter kazası' raporunun da etkili olduğu öğrenildi. 24 Ocak 2011'’de açıklanan raporda, özellikle enkaz arama çalışmaları sırasındaki zafiyete dikkat çekilirken, "Enkazın bulunduğu en muhtemel yer olan Karayakup tepesinin hiç aranmadığı, amatör bir TRAC görevlisinin internet üzerinde 'muhtemel enkaz yeri' diye işaretlediği bölgenin dokuz kez aranmış olduğu, Ilıca, Hacıbudak, Kurucaova ile Sisne mezrasının güney bölgelerinde yüzlerce kilometre alanın gereksiz yere aranmış olduğu ve sonuçta enkazın 'kendiliklerinden aramaya çıkan 17 köylü vatandaş' tarafından bulunduğu anlaşılmıştır." denilmişti.

3 yıldır Malatya Adliyesi’nde yürütülen soruşturma çerçevesinde, Kahramanmaraş'tan Yozgat'ın Yerköy ilçesine giderken Keş Dağı'nda düşen helikopterin akıbetiyle ilgili şüpheleri inceleyen savcılık, 'olayın suikast olup olmadığı' ve 'arama kurtarma çalışmalarının kasten yanıltılıp yanıltılmadığı' iddialarını araştırılıyordu. 3 yıl sonra Kahramanmaraş’a yeniden gönderilen soruşturmada yeniden başa dönülmüş oldu. Yüzlerce sayfalık rapor, belge ve ifade tutanağının yer aldığı soruşturma Kahramanmaraş Adliyesi’nde başsavcılık tarafından görevlendirilecek genel yetkili bir cumhuriyet savcısı tarafından tek tek yeniden incelenecek. Olayla ilgili Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının öldürüldüğü algısını oluşturan yedi ana şüphe üzerinde duruluyor. Olayın gerçekleştiği saatlerde 'kurtuldu, geliyor' bilgisinin yayılması, ardından konum bilgisi verilen yerin aranmaması, helikopterin üzerinden birtakım önemli cihazlar sökülmesi, sökenlerin tutuklanıp serbest kalması, cihazların akıbetinin meçhul olması, dört dakikalık radar kayıtlarının hala tamamıyla ortaya konmaması, helikopterin düşme anındaki hava hareketliliği kafalardaki soru işaretleri olarak inceleniyor. Soruşturma kapsamında 4’ü muvazzaf asker, 3’ü sivil havacılık genel müdürlüğünde görevli 7 kişi daha sonra tahliye edilmişti.
CİHAN

Yorumlar