Yazıcıdan çıkardıkları sahte paralara oje ve simle makyaj

İzmir'de, yıpranmış paraları taratıp yazıcıda bastırdıktan sonra oje ve simle boyayıp piyasa süren şebeke üyelerine operasyon düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Yazıcıdan çıkardıkları sahte paralara oje ve simle makyaj

İzmir'de, yıpranmış paraları taratıp yazıcıda bastırdıktan sonra oje ve simle boyayıp piyasa süren şebeke üyelerine operasyon düzenlendi. Sahte paraları semt pazarları ve gece kulüplerinde piyasaya sürdüğü iddia edilen üç kişiden ikisi tutuklandı.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, piyasaya çok sayıda sahte para sürüldüğü ihbarı üzerine harekete geçti. Araştırma başlatan ekipler, sahte paraların semt pazarları ve gece kulüplerinde piyasa sürüldüğünü belirledi. Tespit ettikleri şebeke üyelerinin, Bornova ilçesinde bir evde sahte para bastııını belirleyerek takibe aldı. Şüphelilerin, sahte paraları Küçükpark ve Çamdibi semt pazarında esnafla alışveriş yaparak piyasaya sürdüğünün saptanması üzerine operasyon için düğmeye basıldı.

Şahısların ikametlerine baskın yapan polis İlhami U. (41), Canan C. (40) ve Ahmet U.'yu gözaltına aldı. Operasyonda 183 adet farklı seri numaralarına sahip sahte 10 lira, kesime hazır halde, 100 sayfa üzerine basılmış 200 adet sahte 10 lira, sahte para basımında kullanılan pembe renkli kâğıt, 3 adet renkli baskı ve tarayıcı özelliği bulunan yazıcılar, kâğıt kesme makinesi, bir adet sahte nüfus cüzdanı, sahte paraların güvenlik özelliklerini oluşturmada kullanılan çok sayıda gri renkli oje ve alüminyum folyo ele geçirildi.

ESKİ PARALARI TARATIP OJE ÜSTÜNE SİM YAPARAK PİYASA SÜRMÜŞLER

Şebeke üyelerinin sahte para yapımında kullandıkları cihazlar ve yöntemlerin çok gelişmiş olmadığı görüldü. Paraların sahte olduğuna dikkat edilmemesi için özellikle 10 liralık banknotları kullandıkları, yine dikkat çekmemek için eski ve yıpranmış paraları tarayıcıdan geçirdikleri ve basit bir yazıcı kullandıkları belirlendi. Pembe renkli kâğıtlarla yazıcıdan çıkarılan 10 TL’lik banknotlara aslına uygun görünüm vermek için de güvenlik şeridi kısmına oje sürerek sim yapıştırdıkları ifade edildi.

Gözaltı işlemlerinden sonra adliyeye sevk edilen şüphelilerden İlhami U. ve birlikte yaşadığı öğrenilen Canan C. tutuklanırken Ahmet U. savcılıktan serbest bırakıldı. Şebeke üyelerinden Fatih B.’nin ise başka bir suçtan halen cezaevinde olduğu belirtildi. CİHAN

Yorumlar