Yazıcı: O konuşma, misafirlerin kişilik haklarına saldırı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 52. kuruluş yılı töreninde hükümete mesajlar veren Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın sözlerini eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Yazıcı: O konuşma, misafirlerin kişilik haklarına saldırı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 52. kuruluş yılı töreninde hükümete mesajlar veren Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın sözlerini eleştirdi. Yazıcı, “Keşke AYM'nin kuruluş yıl dönümünde geleneksel halde gerçekleştirilen o konuşma misafirlik hukukuna, misafirlerin kişilik haklarına saldırı teşkil edecek boyutta sözcükler içermeyen bir donanımda olsaydı." dedi.

İstanbul Rize Dernekler Federasyonu (RİDEF) ve Rize Valiliği organizasyonuyla gerçekleşen 7. Rize Tanıtım Günleri Feshane'de devam ediyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da Rize Tanıtım Günlerine katıldı. Stantları gezen Yazıcı, vatandaşlarla da sohbet etti. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yazıcı, AYM’nin 52. kuruluş yılı töreninde hükümete mesajlar veren Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın sözlerini eleştirdi. Yazıcı, "Mahkeme, hakim, yargı hukuk deyince bunun yerleşmiş özellikleri vardır. Hakim sakin olması lazım. Hakim metin olması lazım. Hakim hak hukuktan bahsederken herkesin hakkını gözetmesi gerekir. Arkadaşlarımız değerlendirme yaptılar. Keşke AYM'nin kuruluş yıl dönümünde geleneksel halde gerçekleştirilen o konuşma misafirlik hukukuna, misafirlerin kişilik haklarına saldırı teşkil edecek boyutta sözcükler içermeyen bir donanımda olsaydı. Siz iyi şeyler söylersiniz ama bu özeni göstermezseniz, söylediğiniz iyi şey de gölgede kalır, etkisi azalır. Birisi size çok güzel bir yemek yapmış, herkesin ağzının tadına uygun. Servis yapması önemli. Onu gelip masaya koyarken hat diye bırakıyorsunuz. O yemekten tat alınır mı? Konuşmanın o kısımlarını bireysel haklara, hukuk devletine vurgu yapan kısımları önemli.” ifadelerini kullandı.

Herkesin birbirinin hukukuna riayet etmek zorunda olduğunu belirten Yazıcı, “Yargı görevi yapanların daha fazla hassasiyet göstermesi lazım. Bu konudaki özensizlik dünkü yapılan konuşmayı bana göre gölgelemiştir. Bir arkadaşımız da davet Konusuna değinmiştir doğrudur. Bir kurumun başkanı, devletin bir merasimine davet ederken devletin protokolünü de gözetmek zorundadır. Sizin keyfinize göre davet edeceğiniz bir tören değildir. Onu seviyorum bunu sevmiyorum o şöyle falan diye bir davet yapamazsınız. Özensizlik maalesef oradan başlamış. Buradaki özensizlik o ciddi konuşmayı da gölgelemiştir.” diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı oyuncak denetimlerinde ürünlerin Yüzde 18’inin güvensiz bulunduğunun hatırlatılması üzerine ise Yazıcı, şunları kaydetti: “Bakanlıkların yapılandırıldığı 2011 seçimlerinden sonra bu alanda büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Her yıl eğitim öğrenim yılı başlamadan önce öğrencilerin kullanacağı materyallerle ilgili piyasa gözetim ve denetim çalışmalarımız var. İlk defa 23 Nisan dolayısıyla çocukların kullandığı oyuncaklarla ilgili piyasa araştırması yapıldı. Oda birkaç gün önce kamuoyu ile paylaşıldı. Oyuncaklardaki yüzde 18’lik oran fevkalade yüksek. Çocukların kullanım bakımından sakınca teşkil edecek verilere ulaşıldı. Bunlara ilişkin sonuçların değerlendirilmesi kapsamında prosedürler devam ediyor. İlgili firmalara, imalatçıya, ithalatçıya bunlar bildiriliyor ve bunlara yaptırımlar uygulanıyor. Dolayısıyla bu ürünleri imal eden veya ithal edenlerin insan sağlığına haykırı satılmaması gerektiğini mevzuat öngörüyor. Bunlara uymayanlar için ayrıca yaptırım uygulanıyor. Şu aşamada kamuoyu ile sadece oransal verileri paylaştık. Firmalardan söz etmedik. İşlemler tamamlanınca hangi firmaların bu alanda kusurlu olduklarına ilişkin firma bazında paylaşımı da o zaman yapacağız.”
CİHAN

Yorumlar