Yazıcı: Akaryakıt kaçakçılığında teknolojik takip gelişiyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bugün kaçak akaryakıtla mücadelede, teknolojik gelişmeleri kullandıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Yazıcı: Akaryakıt kaçakçılığında teknolojik takip gelişiyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bugün kaçak akaryakıtla mücadelede, teknolojik gelişmeleri kullandıklarını söyledi. Yazıcı, ‘’Önümüzdeki günlerde akaryakıtın Türkiye’ye girişinden tüketiciye varışına kadar bütün aşamaları takip edebilecek bir yazılım programı üzerinde EPDK, TÜBİTAK ile beraber yapacak." dedi.

İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığında gerçekleştirilen 99. Dönem Kaymakamlık kursuna katılan Hayati Yazıcı yaptığı konuşmada, bakanlık olarak kaçakçılığın önlenmesi için yapılan çalışmaları anlattı. Akaryakıttan fazla vergi aldıklarını ve devletin cari giderlerinin bir bütçe oluşturulması gerektiğine işaret eden Yazıcı, şöyle dedi: "Biz o seviyeye indiremeyiz. Her halükarda farklı olacak. Türkiye’de bir fark olacak. Kaçakçılığı önleme açısından risk katlanmasına ama mücadeleyi sürdürüyoruz ve önümüzdeki günlerde akaryakıtın Türkiye’ye girişinden tüketiciye varışına kadar bütün aşamaları takip edebilecek bir yazılım programı üzerinde EPDK, TÜBİTAK’la beraber yapacak. Yine EPDK ve mücadeleci kuruluşlar olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı akaryakıt ile mücadele için seyyar ekipler oluşturuluyor. Onları devreye koyacağız. Giderek teknolojik araçları daha kullanır hale geldik. Bu mücadelemizle başarılı durumdayız."

"VERGİ KAÇAKÇILIĞININ ASIL NEDENİ YÜKSEK FİYATLAR"

Yazıcı, vergi kaçakçılığının asıl nedeninin de fiyatların yüksel olmasından kaynaklı olduğunu belirterek "Türkiye stratejik olarak çok önemli bir yerde. Enerji kaynakları var, enerji üretimi var. Türkiye’de maalesef enerji gücünü karşılayacak kaynağımız yok. Türkiye’nin ithalata ayırdığı kaynak yaklaşık 260 milyar dolar. Bunun neredeyse üçte birinden fazlasını enerji kaynağı ihtiyacına harcıyoruz. 2012 yılında enerji ihtiyacına ödediğimiz para 57 milyar dolar." olduğu bilgisini aktardı. CİHAN

Yorumlar