Yaz aylarında motosiklet kazaları artıyor

Türkiye'de özellikle yaz aylarının gelmesi ile birlikte motosiklet kazalarında ciddi bir artış meydana geldi. Ocak ayında 202 olan kaza sayısı, Nisan ayında 2 bin 869’a yükseldi. 2014 yılının ilk çeyreğinde 10 binin üzerinde motosiklet...

Google Haberlere Abone ol
Yaz aylarında motosiklet kazaları artıyor

Türkiye'de özellikle yaz aylarının gelmesi ile birlikte motosiklet kazalarında ciddi bir artış meydana geldi. Ocak ayında 202 olan kaza sayısı, Nisan ayında 2 bin 869’a yükseldi. 2014 yılının ilk çeyreğinde 10 binin üzerinde motosiklet kazası oldu. Motosikletlerin diğer araçlara göre daha korumasız olması ve sürücülerin, güvenlik ve trafik kurallarına uymaması kazaların ölüm ve ağır yaralanmalarla sonuçlanmasında önemli bir etken.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı verilere göre, geçtiğimiz yıl ülke genelinde meydana gelen 374 bin 378 kazanın 3 bini ölümlü, 158 bin 164’ü ise yaralamalı olarak kayıtlara geçti. 2014’ün ilk 4 ayında ise 102 bin 179 kaza meydana gelirken, oluşan kazaların birçoğu aşırı hız ve sürücülerin dikkatsizliği ve trafik kazalarına uyulmaması sonucu oluştu. Kazalarda otomobillerden sonra en yüksek oranı motosiklet aldı. 2014 yılının 4 ayında 10 bin 211 kaza meydana geldi.

Motosiklet kazalarında, ocak ayında 202 olan motosiklet kazası, şubat ayında bin 893’e, mart ayında 2 bin 474’e ve nisan ayında 2 bin 869’a yükseldi. Motosiklet kazalarında hayatını kaybedenlerin tipik ölüm sebepleri baş veya boyun yaralanmaları veya kafatası kırıkları olarak görülüyor. Bu ölümlerin oranı diğer araçlara göre iki kat fazla oluyor.

Motosiklet kullananların şehirlerarası veya otoban kullananların dışında kask takmamaları, otomobillerdeki gibi emniyet kemeri ve hava yastığı olmaması, şerit genişliğini kavrayamamaları ve araçların arasında kendilerine göre risk alarak geçmeleri, tali yoldan ana yola çıkarken ani çıkış yapmaları, A1 ve A2 sürücü belgelerine çoğu kez eğitim almadan sahip olmaları ve bilhassa kırsal kesimde ve küçük ilçelerde sürücü belgesi olmadan motosiklet kullanmanın çok yaygın olması, virajlara sert girmeden dolayı savrulma riskinin çok yüksek yaşanması gibi etkenler motor kazalarına davetiye çıkartıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kamuoyu ile paylaşılan MOBESE görüntülerinde ise birçok kazanın sürücü dikkatsizliğinden kaynaklandığı görülüyor. Özellikle şehir içlerinde yapılan aşırı hız da trafikte diğer araçların motosikletleri fark etmemesine ve ani çıkışlarda kazaya davetiye çıkartıyor. Motosiklet sürücülerinin trafikte herhangi bir koruyucu tedbir almamaları da kazaların ağır yaralanmalarla sonuçlanmasına neden oluyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı görüntülerde, birçok sürücünün kaskının ve koruyucu ekipmanlarının olmadığı görülüyor.

CİHAN

Yorumlar