Yaz aylarında mide rahatsızlıkları artıyor

Doç. Dr. Serdar Akça, yaz aylarında iklim ve beslenme değişikliğine bağlı olarak mide rahatsızlıklarının arttığını söyledi.Konuyla ilgili açıklama yapan Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Serdar Akça,...

Google Haberlere Abone ol
Yaz aylarında mide rahatsızlıkları artıyor

Doç. Dr. Serdar Akça, yaz aylarında iklim ve beslenme değişikliğine bağlı olarak mide rahatsızlıklarının arttığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Serdar Akça, mide koruyucu önerilerde bulundu. Buna göre öğün şeklinde yenilen yemekten en az iki saat sonra yüzülmeli. 30 dakikadan daha uzun süre yüzme planı olan bir kişi denize ya da havuza girmeden önce enerji ve mineraller için muz gibi bir meyve ya da kuru üzüm, incir gibi kuru meyveyi aktivite öncesinde tüketmeli. Yaz aylarında alkol tüketiminin arttığına işaret eden Akça, "Alkol reflüyü tetikliyor. Ayrıca alkol alımına bağlı olarak yemek borusu ve mide birleşim yerindeki mukozada yırtıklar ve bazen de çok şiddetli olabilen mide kanamaları olabiliyor." dedi.

Reflünün tek bir faktöre bağlı olmadığını dile getiren Akça, söz konusu hastalıktan yazın korunmak için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı: "Fazla kiloluysanız, kilo verin. Alkol ve sigara kullanıyorsanız bunları azaltın ya da kullanmayın. Tansiyon, astım, doğum kontrol hapları, bazı antidepresanlar, birçok ağrı kesici reflü ve mide şikayetlerini artırabilir. İlaç kullanımınızı kontrol edin.

Yağlı yemekler ve kızartmalar, çikolata, portakal suyu, salça, gazlı içecekler, kahve, ketçap ve nane tüketimine dikkat edin. Midenizi uzun süre boş bırakmayın ve çok doldurmayın. Yiyecek ve içecekleri; aşırı soğuk ve aşırı sıcak şekilde tüketmeyin. Besinleri mutlaka çok iyi çiğneyerek yutun. Dengeli beslenin. Yumurta, beyaz ve kırmızı et ve baklagillerden yeterli protein almak, süt ve süt ürünleri, tahıllar, zeytinyağı, sebze ve meyveden yeterli miktarda tüketin. Yemeklerde az miktarda tereyağı kullanın." CİHAN

Yorumlar