Yaz aylarında da düşme vakaları artıyor

Kış aylarında özellikle karlı ve buzlu günlerde gündeme gelen düşme vakaları, aslında yaz aylarında da artıyor. Uzmanlar, yaz aylarında çocukların vakitlerinin çoğunu dışarıda geçirmesi, deniz ve havuz kenarlarında bulunan ıslak yerlerin...

Google Haberlere Abone ol
Yaz aylarında da düşme vakaları artıyor

Kış aylarında özellikle karlı ve buzlu günlerde gündeme gelen düşme vakaları, aslında yaz aylarında da artıyor. Uzmanlar, yaz aylarında çocukların vakitlerinin çoğunu dışarıda geçirmesi, deniz ve havuz kenarlarında bulunan ıslak yerlerin düşme oranını artırdığını belirtti. Acil servislerin ise yaz aylarında en çok çok düşme vakalarıyla meşgul olduğu ifade edildi.

Anadolu Sağlık Merkezi Acil Tıp Uzmanı Uzman Dr. Berrin Aydın, yaz aylarında çocukların sıklıkla karşılaştığı düşme vakaları hakkında bilgi verdi. Aydın, deniz ve havuza akın edenlerin ıslak zeminler nedeniyle çok sık düşme vakasıyla karşılaştığını söyledi. Yaz döneminde acil servise en sık kafa travması, karın travması ve ortopedik yaralanma şikayetiyle gelindiğini belirten Aydın, “Özellikle yüksekten düşmeler, salıncaktan, merdivenden ve aynı düzlemde ayağının takılıp düşmesi ile geliniyor. Havaların ısınmasıyla açık bırakılan pencerelerden düşmeler ile de sık karşılaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Trafik kazalarında ise yaralanmaların çoğunda bebek çocuk koltuğu kullanılmaması nedeniyle ciddi yaralanmalar olduğunu kaydeden Aydın, “Özellikle 8 yaş çocuklarında da bisikletten düşmeler pik yapıyor. Bu nedenle kask, dirseklik, dizlik kullanılması ve eğitim verilmesi, bisiklete trafiğe kapalı alanlarda binilmesi çok önemli.” diye konuştu.

Düşme riskinin önlemlerle azaltılabileceğini kaydeden Aydın, şunları kaydetti: “Yerleri ıslak bırakmayın, sıcak havalarda pencereler açılıyorsa çocukların denetimini çok iyi yapın. Delici-kesici aletleri ortalıkta bırakmayın. Havuz kenarlarında kaymayan terlik ve ayakkabı giyin. Koruyucu ekipmanla, güvenli alanlarda bisiklete binin. Ayrıca araç kullananlar, hareket etmeden önce çevresini çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Mahalle aralarında sokaklarda oynayan çocuklarda, dikkatsiz araç kullanımı nedeniyle ya da park halindeyken aracı çevreyi denetlemeden hareket ettiren kullanıcılar yüzünden birçok yaralanma ve ölümler meydana geliyor.”

Düşme vakalarında acil servise gelmeden önce yapılması gerekenler konusunda bilgi veren Aydın, “Acil servise gelmeden önce eğer kişinin bilinci açık, genel durumu iyi ise örneğin sağ kol üzerine düşmüş ve kırık olabileceğini düşünüyorsak kolunu çevremizde bulduğumuz sert bir cisimle sabitleyip, buz koyarak en kısa sürede hastaneye ulaştırmalıyız. Hastanın genel durumunu iyi görmediğimiz zamanlarda ise ülkemizde bulunan Acil Sağlık Sistemi 112’yi hızlıca aramalıyız. İlk yardım eğitimimiz yok ise yaralıya zarar verebiliriz. Yoğun bir okul dönemi sonunda ailece rahat ve huzurlu bir yaz tatili hatta bir ömür geçirebilmemiz için olası tehlikelere yönelik elimizden gelen maksimum dikkati kendimizden esirgemeyelim.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar