Yaz aylarında çocuklarda hastalık riski artıyor

Yaz aylarında, sıcaklarla birlikte çocuklarda görülen hastalıkların sayısında artış olduğu bildirildi. Tatil döneminde, deniz, havuz ve parkları eğlence mekanı seçen çocukların birçok tehlike ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Uz....

Google Haberlere Abone ol
Yaz aylarında çocuklarda hastalık riski artıyor

Yaz aylarında, sıcaklarla birlikte çocuklarda görülen hastalıkların sayısında artış olduğu bildirildi. Tatil döneminde, deniz, havuz ve parkları eğlence mekanı seçen çocukların birçok tehlike ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Uz. Dr. Gökçe Günbey Elemen, yaz mevsiminde çocukların, deri döküntüleri, isilik ve ishal gibi hastalıklarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökçe Günbey Elemen, yaz mevsiminde çocukların karşılacağı hastalıklar konusunda uyarılarda bulundu.

Uz. Dr. Gökçe Günbey Elemen, yazın çocukların; deri döküntüleri, isilik, ishal ve güneş çarpması gibi hastalıklara yakalanma oranlarının artığını söyledi.

Sıcak ve nemli havanın isiliğe neden olan deri döküntülerinin artmasına yol açtığına dikkat çeken Dr. Elemen, ter bezlerinin tıkanması sonucu oluşan isiliğin, kaşıntı sonucunda deride tahribat oluşturarak değişik enfeksiyonlara yolaçabildiğini belirtti. Elemen, isiliği önlemek için sık banyo yapılması, pamuklu giysiler giyilmesi ve derinin mümkün olduğunca hava alması gerektiğini kaydetti.

Yaz mevsiminde çocuklarda görülen bir diğer hastalığın ise pişik olduğunu dile getiren Dr. Elemen, “Pişikler, bebeğin bez kullandığı dönem boyunca tekrarlayabilir; yazın sıcak ve nemin etkisi ile görülme sıklığı artabilir. Bunun için bebeğin bezi sık sık değiştirilmeli, mümkünse altı ılık suyla durulanmalıdır. Özellikle bebek cildinin hassas olduğu ilk aylarda ıslak mendil alt temizliğinde kullanılmamalıdır. Her bez değişimi sonrası çinko oksit içeren pişik koruyucu kremlerin kullanılması pişiklerin önlenmesinde faydalı olacaktır.” dedi.

Dr. Elemen yazın kendini hissetiren hastalıklardan birinin de ishal olduğunu söyledi. İshale yol açan nedenlerin başında enfeksiyonların geldiğini ifade eden Elemen, “İshaller en sık 0-5 yaş grubunda görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ilk 2 yaştaki ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Hafif ishal vakalarında tedavi evde yapılabilir. Bu durumda anne sütü alan bebekler emzirmeye devam edilmelidir. Orta ağırlıkta ishal vakalarında hastanede ağız yolu ile sıvı tedavisine başlanmaktadır. Ağır ishal vakalarında hastaya hastaneye yatırılarak damar yolu ile sıvı tedavisi uygulanmalıdır. Dışkıda kan ve iltihap hücreleri varlığında veya ishalin 7 günde düzelmemesi durumunda dışkı kültürü alınmalı ve gerekiyorsa antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.” uyarısında bulundu.

Dr. Elemen, sıcakların etkili olmasıyla birlikte açık tenli, sarışın veya kızıl saçlı, renkli gözlü ve çilli çocukların güneş yanıklarına karşı daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti.

Uzun süre güneşe maruz kalındığında ciltte birinci derece yanık olarak adlandırılan kızarıklık oluştuğunu belirten Elemen, güneş çarpmalarına karşı şu tavsiyelerde bulundu: “Çocuklar, güneş ışınlarının en yoğun geldiği 11.00- 16.00 saatleri arasında güneşe çıkartılmamalıdır. Çocuklara açık renk, pamuklu kumaştan, bol giysiler giydirilmeli ve başına geniş siperlikli şapka takılmalıdır. Güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce güneş koruyucu faktörü (SPF) 30’dan yüksek olan (açık tenli çocuklar ve bebekler için koruma faktörü 50’nin üzerinde olmalı) koruyucu losyon sürülmeli ve 3-4 saat ara ile tekrar edilmelidir. Çocuk gölgede bile olsa kum ve denizden ya da havuzdan yansıyan ışınlardan etkilenip yanabileceği unutulmamalıdır. Çocukların gözlerini güneşten korumak için UV korumalı güneş gözlüğü alınmalıdır. Bronzlaşmak isteyen ergenler mutlaka koruyucu losyon kullanmalıdır. İlk gün güneşte 15-20 dakika kalmaları, daha sonra bu süreyi her gün 5 dakika artırmaları uygundur.”

CİHAN

Yorumlar