Yaylada yetiştirilen geyikler para karşılığında avlanıyor

Av turizmi kapsamında Kahramanmaraş'ın Başkonuş Yaylası'nda yetiştirilen ve ömrünü tamamlamak üzere olan geyikler, akıllı hasat yöntemi ile yılın belirli döneminde avlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Yaylada yetiştirilen geyikler para karşılığında avlanıyor

Av turizmi kapsamında Kahramanmaraş'ın Başkonuş Yaylası'nda yetiştirilen ve ömrünü tamamlamak üzere olan geyikler, akıllı hasat yöntemi ile yılın belirli döneminde avlanıyor. Avcıların geyik avı için ödediği paraların bir bölümü ise köylerin ihtiyaçlarını karşılamada kullanılıyor.

Kahramanmaraş-Andırın kara yolu üzerinde bulunan ve 1983 yılında geyik üretim merkezi olarak planlanan Başkonuş Yaylası, sonbaharda kızıl geyik avcılarının ilgisini çekiyor. Üreme çalışmalarının sonuç vermesiyle av turizmine açılan bölgede, 2000 yılında doğaya bırakılan 36 adet kızıl geyiğin sayısı 300’e ulaştı. Ormanlık alanda 30’arlı gruplar halinde dolaşan geyiklerin yaşlıları, av meraklıları tarafından 5 bin lira karşılığında vuruluyor, av turizminden elde edilen bu gelirin yarısı geyiklerin dolaştığı Başkonuş Yaylası Geben ve Sır barajları çevresindeki köylerin ihtiyaçları için köy tüzel kişiliklerine aktarılıyor.

Başkonuş Yaylası ve çevresinde, 14 yıl önce doğaya salınan geyiklerin sayısının 300’e ulaştığını ifade eden Doğa Koruma ve Milli Parklar Kahramanmaraş Şube Müdürü Hacı Kalınkütük, geyik nüfusunun akıllı hasat yöntemiyle gençleştirildiğini belirtti. Bu yöntemin, av turizmine katkı sağladığını vurgulayan Kalınkütük, geyik avı için ödenen paraların yarısının köylerin ihtiyaçları için kullanıldığını söyledi. Bir geyiğin 15 yıl yaşadığını aktaran Kalınkütük, şöyle konuştu: “Başkonuş Yaylası’nda 36 çift kızıl geyiği doğaya bıraktık. Şu anda sayıları 300’e yaklaştı. Geyikler, 30’arlı gruplar halinde Başkonuş Yaylası, Geben ve Sır barajları çevresinde yaşıyor. Geyiklerin 15 yıl gibi bir ömrü var. Geyik yaşlandıkça boynuzdaki çatal miktarı da artıyor. Yani avcı, en yaşlı geyiği vurmak istiyor. Çünkü avcı, geyiği, boynuzu ve derisi için vuruyor. Dolayısıyla en yaşlı geyiği biz avlattırıyoruz. Avcı, ayladığı geyik başına yaklaşık 5 bin lira gibi bir para ödüyor. Bunun da yarısını o civardaki köyün tüzel kişiliklerine koruma amaçlı veriyoruz. Yani avdan sağlanan gelirin yarısını köyün tüzel kişiliklerine vererek, köyün ihtiyaçlarında harcanmasını sağlıyoruz. Bu sayede bölgedeki köylüler geyikleri de koruyor.”

Kahramanmaraş’ın turizm bölgelerinden uzak oluşunun av turizmini olumsuz etkilediğini dile getiren Kalınkütük, “Bu av, Antalya’da da yapılıyor. Orada bir geyik 20 bin liraya avlattırılırken, Kahramanmaraş’ta 5 bin lira. İlimize bir defa İspanyol avcı geldi. Ona 2009 yılında 9 bin liraya avlattık. Geyikler ilk kez 1983 yılında bir çift getirtilmiş. Bu kızıl geyikler, 36 çifte ulaştığında 2000 yılında doğaya bıraktık.” diye konuştu. Yavru ve dişi geyik avının yasak olduğunu da hatırlatan Kalınkütük, avlanmanın sonbaharda yapıldığını kaydetti.







CİHAN

Yorumlar