Yassıada'ya ilk kazma atılıyor

Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada’yı Özgürlük ve Demokrasi Adası haline getirecek projenin temel atımı bugün gerçekleşecek.

Google Haberlere Abone ol
Yassıada'ya ilk kazma atılıyor

 
27 Mayıs 1960 darbesi sonrasında idam edilen Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada ile yakınında bulunan Silivriada’yı da kapsayan ‘’Demokrasi ve Özgürlük Adaları’’ projesinin temel atımı bugün gerçekleşiyor.

MENDERES'İN EŞİ DE İLK KEZ ADADA

Yassıada’da yapılacak olan törene Adnan Menderes’in eşi Ümran Menderes’te katıldı. Tören alanına tekerlekli sandalye ile getirilen Menderes, Yassıada’ya ilk defa geldiğini belirtti. Menderes, ‘’Buraya gelmek, bu havayı teneffüs etmek insanı altüst ediyor. Yaşananları düşünüyorsunuz. Hiç hak etmedikleri şeyleri yaşadılar. Devlete hizmetten başka da bir amaçları yoktu aslında. Hala unutulmadılar unutulmayacaklar da zaten. Bugün bir etkinlik içinde bulunuyoruz. İnşallah gençler buraları görürler. Burası bir ibret adası olur. Zaten Yassıada değil, yaslıada burası. İnşallah ders çıkaracaklardır. Aslına da uygun olarak yapılırsa iyi bir hizmet olacaktır diye düşünüyorum" şeklinde açıklamada bulundu.

 

"NUR İÇİNDE YATSIN"

"Ben hiç gelmedim, ilk gelişim" diyen Ümran Menderes, ‘’Aydın gelmişti, nakillerde gelmişti. O zaman çok üzgündü. Şöyle bir endişesi vardı; bir şey çıkmazsa, kemik kalmamışsa, veya başka bir yerdeyse diye çok endişeler yaşadı. Aydın zaten 15 yaşından itibaren hep babasının izinden gitti. Ama o duyguları o kadar yoğundu ki ben de bir şey diyemiyordum. Nur içinde yatsın Turgut Özal, Anıtmezar'ı yapmıştı. O zaman sembolik olur diyordum ama tabii çok rahatlamıştım kemikleri bulununca. Çok acılar çekti aileler. Unutulmadılar, unutulmayacaklar, unutturmayacağız elimizden geldiğince" şeklinde konuştu.

GEÇEN HAFTA DEVREDİLDİ

27 Mayıs 1960 Darbesi’nden sonra iktidardan uzak tutulan Demokratik Parti yönetiminin, cunta tarafından kurulan mahkemede yargılandığı ve Adnan Menderes , Hasan Polatkan ve Fatih Rüştü Zorlu’nun idam cezasına uğratılan Yassıada ile hemen yakınında bulunan Sivriada, geçtiğimiz günlerde imzalanan protokolle TOBB paydaşlıklarından Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş.’ye devri yapıldı. İnşaat ruhsatları da tamamlanan her iki adada ‘’Demokrasi ve Özgürlük Adaları’’ adlı projenin ilk kazması bugün atılacak. Törene katılacak isimler arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yer alıyor.

 

 

 

Yorumlar