'Yaşlılara, hukuki ve hizmet alanında yapılacak çok şey var'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nail Abdulgazi Alataş, “Tıbbi olarak yaşlılara sunulan hizmetler diğer alanlara göre oldukça iyi ancak hukuki ve hizmet alanında yapılması gereken çok şey var.

Google Haberlere Abone ol
'Yaşlılara, hukuki ve hizmet alanında yapılacak çok şey var'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nail Abdulgazi Alataş, “Tıbbi olarak yaşlılara sunulan hizmetler diğer alanlara göre oldukça iyi ancak hukuki ve hizmet alanında yapılması gereken çok şey var.” dedi.

Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Sağlık Yüksekokulu’nun organize ettiği ‘Yaşlıların Hukuki, Sosyal ve Tıbbi Açıdan Korunmasında Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu’ konulu konferansta konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nail Abdulgazi Alataş, 'aktif yaşlanma' deyiminin, son yıllarda dünyada sıkça kullanılan ve yaşlıların aktif bir hayat sürmesi anlamına gelen bir deyim olduğunu vurguladı. Alataş, “Ancak bizim coğrafyamızda yaşayan insanlar için aktif yaşlanma çok da yerine oturabilen bir deyim değil. Çünkü bu ülkede Karadeniz bölgesindeki yaşlının hayatı ile Güneydoğu Anadolu'daki yaşlının hayatı çok farklıdır, Ege'deki, Trakya'daki yaşlının hayatı çok farklıdır. Aktif yaşlanma denilen şeyle ilgili Türkiye'de nasıl bir hizmet modeli uygulamalı, kurgulamalıyız. Bununla ilgili gerçekten ciddi boşluklar var. Ben özellikle hocalarımızın, akademisyenlerimizin, yeni öğrenci arkadaşlarımızın bu konuda çalışması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Yaşlılığın çok boyutlu bir kavram olduğuna işaret eden Alataş, "Tıbbi olarak yaşlılara sunulan hizmetler diğer alanlara göre oldukça iyi ancak hukuki ve hizmet alanında yapılması gereken çok şey var. Biz kamu ve bürokratlar olarak bilim insanlarının bizim önümüze koyduğu şeyler doğrultusunda ilerleyebiliriz. Bu yüzden akademisyenlerin, bu konuları çok boyutlu inceleyip bizlere ışık tutması çok kıymetli.” şeklinde konuştu.

Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral da beşeri ilişkilerin, aile ilişkileri ve komşuluk ilişkileriyle çocuklar ve yaşlıların bakımı konusunda Türkiye’nin nereden nereye geldiğini anlattı. Prof. Oral, şunları ifade etti: “21. yüzyılda refah toplumu olmanın getirdiği olumlu gelişmeler, beşeri münasebetleri oldukça menfi yönde etkiledi. 20. yüzyılın ortalarında televizyonun karşısında yaşadığımız bir geçmişten geliyoruz. Bugün de son çeyrek yüzyılda da insanları odalarına kapatan bilgisayar toplumu olma durumunu yaşıyoruz. Komşuluk hevesini aile heyecanı içerisinde yaşayan bir ülke yerine komşusunu tanımayan bir toplum olduk. Bu, hepimizi eminim ki rahatsız ediyor, etmesi de lazım. Bunların üzerine oturup konuşmamız lazım.”

"ÇOCUKLAR VE YAŞLILARA BÖYLE BAKILMAMALI"

Teknoloji ile insanlar arasındaki beşeri münasebetleri zayıflatan olumsuzlukları ortadan kaldırmak gerektiğine dikkati çeken Prof. Oral, “Ben bugünün şartlarında bu olumsuzluğu iki kesim üzerinde önemsiyorum. Biri çocuklar, diğeri yaşlılar-büyükler. Çocuklar başkalarına emanet, başkalarının ellerinde büyüyorlar. 40-50 sene önceyi hatırlayanlar olarak, çocuklarımızın bunu hak etmediğini itiraf etmeliyiz. Yaşlılarımız da bakımevlerinde, huzurevlerinde ömür tamamlamayı hak etmiyor. Bu konular, ülke olarak onurumuzu zedeleyen, çokça konuşmamız gereken konular. Büyüklerimiz; evlatlarının yanında, torunlarının yanında yaşamalı. Gençlerimiz, 50-60’lı yaşlarına geldiklerinde çok daha iyi anlayacaklardır. Bugünlerden bunun ne anlama geldiğini okuyarak, araştırarak, dinleyerek öğrenelim, bugüne mal edelim. Pişmanlıklar olmasın.” diye ifade etti.

"DÜNYADA İKİNCİ EN HIZLI YAŞLANAN TOPLUMUZ"

Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sacit Asla ise eskiden herkesin 1-2 katlı müstakil küçük evleri olduğunu, zenginliğe gereksinim duyulmadığına dikkat çekti. Prof. Asla, “Şimdiyse, şehirleşme ile beraber 50-60 daireli apartmanlarda, kimsenin kimseyi tanımadığı yerlerde, çekirdek aile ile mutlu olduğumuzu sanıyoruz, yaşamaya çalışıyoruz. Alınan neticeler hiç iç açıcı değil”. diye konuştu.
Konuşmasının ardından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nail Abdulgazi Alataş’a, TÖ Üniversitesi adına Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Çamur Duyan tarafından bir teşekkür plaketi verildi.

CİHAN

Yorumlar