Yaşar Kaya’nın kızı: Babam hapis yatmak istemediği dönmek istemedi

Eski Demokrasi Partisi (DEP) Genel Başkanı Yaşar Kaya, 21 yıl sonra Türkiye'ye döndü.

Google Haberlere Abone ol
Yaşar Kaya’nın kızı: Babam hapis yatmak istemediği dönmek istemedi

Eski Demokrasi Partisi (DEP) Genel Başkanı Yaşar Kaya, 21 yıl sonra Türkiye'ye döndü. Ankara’ya gelen Kaya’yı karşılamak üzere Esenboğa Havalimanı'nda bekleyen kızı Berivan Kaya ve eski eşi Yurdan Alaca gazetecilerin sorularını cevapladı.

Yaşar Kaya’nın kızı Berivan Kaya, babasının dönüş olarak bu zamanı seçmesinin nedenini anlattı. Yasal koşullar oluştuğu için babasının Almanya’dan dönmeye karar verdiğini söyledi. Berivan Kaya, "Türkiye’ye dönmenin aslında babamın her zaman gündemindeydi. Babam hapis yatmak istemediği ve sağlık sorunları olduğu için Türkiye’ye dönmek istemedi.’’ dedi. Babasının gelişiyle ilgili olarak konuşan Berivan Kaya, duygularının karışık olduğunu, babam fikirleri ile bütün yaşamı boyunca Kürt siyaseti içinde olduğunu söyledi. Kaya, konuşmasına şöyle devam etti. Bence babam bundan sonra hayatına ve bize değer verse daha iyi olur." şeklinde konuştu.

Yaşar Kaya’nın eski eşi Yurdan Alaca ise yurt dışına çıktıktan sonra kendisine devamlı yardımcı olduğunu dile getirdi. Almanya’ya her gittiğimde kıymalı börek, yeşil salatalık gibi yiyecekleri Almanya’da olmadığı için götürdüğünü ifade etti. O zamanları anlatan Alaca, "Çok acılı bir süreçti. Almanya’ya sürekli gelip gittiğini söyleyerek, Almanya’dan her ayrılışımda aklım orada kalıyordu." dedi. Alaca, "Kürseniz kürt, Türkseniz Türksünüz. İnsanların başı hep dik olmalı ve özgürlük herkes açısından olmalı." diye konuştu.

Gazetecilerin çözüm süreci ile ilgili sorularını yanıtlayan Alaca, eşinin Türkiye’ye dönmeyi çok istediğini, bunun için gerekli yerlere mektup yazdığını ama vize verilmediğini söyledi. Eğer benimle gelirse İstanbul’da veya Bodrum’da yazlık evimiz var oralarda yaşayabiliriz şeklinde konuştu.
Alaca, eşinin 1949 yıllarında hapishanelerde kalan, Kürt duayenlerinden birisi olduğunu söyledi. Son zamanlarda sağlığının ciddi şekilde bozulduğunu ifade eden Alaca, "Sağlığı büyük ölçüde bozuldu, bundan 2 yıl önce gelseydi her şey daha iyi olurdu. Şimdi tekerlekli sandalye ile gelecek." dedi.

Alaca, Yaşar Kaya için tutuklama kararının olmadığını, Almanya’dan hapishanede yaşamamak için gelmediğini kaydetti.


CİHAN

Yorumlar