Yasal boşluk, bonzaiye kolay ulaşım sağlıyor

Yeşilay Kayseri Şubesi Başkanı Mehmet Adıgüzel, ölümlere neden olan bonzai maddesine ulaşmanın çok kolay hale geldiğini söyledi. Adıgüzel, bu konuda yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etti. Yeşilay Kayseri Şubesi Başkanı Mehmet...

Google Haberlere Abone ol
Yasal boşluk, bonzaiye kolay ulaşım sağlıyor

Yeşilay Kayseri Şubesi Başkanı Mehmet Adıgüzel, ölümlere neden olan bonzai maddesine ulaşmanın çok kolay hale geldiğini söyledi. Adıgüzel, bu konuda yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Yeşilay Kayseri Şubesi Başkanı Mehmet Adıgüzel, son zamanların gündeminden hiç düşmeyen bonzai maddesinin Amerika, Kuzey Kıbrıs ve Çin gibi ülkelerde Türkiye’ye geldiğini anlattı. Bu maddenin bombai mavisi olarak Türkiye’ye sunulduğunu belirten Adıgüzel, “İsmini ağaçtan alan bonzai, bütün bitkilerin üzerine enjekte edilebilen sentetik, kimyasal bir madde olarak piyasaya sürülüyor. Ulaşılması da çok kolay. Her gün insanlar ölüyor. Kanayan bir yara haline geldi. Bonzai, internette 30-40 değişik isimlerde satılıyor ve insanlar kolaylıkla getirtebiliyor. İlkokul çağındaki çocukların eline vereceğiniz 5 liraya bile bugün bonzaiye ulaşma şansları oluyor.” dedi.

Madde bağımlılığı ve kötü alışkanlıkların üniversite olan yerlerde fazlalaştığına dikkat çeken Adıgüzel, Kayseri’de 20 bin civarında öğrencinin madde bağımlılığa bulaştığını dile getirdi. Kayseri’de 4 tane üniversite olduğunu belirten Adıgüzel, “Üniversitelerin olduğu yerde bu tür bağımlılıkların fazlalaştığını görüyoruz. Kayseri’de de 60 bin üniversite öğrencisi var. Bunlardan 20 bin kişi madde bağımlılığına bulaşmış. Acı verici bir durum. El altında hap ya da tozu bunlara ulaştırıyorlar.” diye konuştu.

Emniyet güçleri tarafından bazı önlemlerin alındığını belirten Adıgüzel, özellikle bonzaiye kolay ulaşılabilmesiyle ilgili yasalarda boşluk olduğunu dile getirdi. Hükümetin çalışması olduğunu kaydeden Adıgüzel, “Herhalde yeni bir yasa çıkaracaklar. Cezayı arttıracaklar. İnşaallah bunun mücadelesini vereceğiz” şeklinde konuştu.

Yeşilay Kayseri Şubesi Başkanı Mehmet Adıgüzel, Kayseri’de bonzai konusunda bir vaka duymadığını dile getirdi. Adıgüzel, Türkiye’de sigara kullanan 22 milyon insanın 17 milyonunun bağımlı hale geldiğini ve 17 milyon alkol kullanıcısından da 4 milyonunun alkolik durumda olduğu bilgisini verdi. CİHAN

Yorumlar