'Yasak genişlerse mailler de takip edilebilir

Uzmanlar, 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un genişlemesiyle birlikte vatandaşların e-maillerinin de takip edilebileceğine dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol
'Yasak genişlerse mailler de takip edilebilir

Uzmanlar, 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un genişlemesiyle birlikte vatandaşların e-maillerinin de takip edilebileceğine dikkat çekiyor. Yer sağlayıcısı ve internet veri merkezi işletmecisi Dağhan Uzgur, "E-mail gibi özel protokollerin şuan için takip edilmesi belki mümkün olmayabilir ama ilerleyen aşamalarda birlik kurulduktan sonra bir takım verilerin izlenmesi hususunda değişiklikler yapılırsa bunu da mümkün olma ihtimali var." dedi.

Bursa Barosu tarafından düzenlenen 5651 Sayılı Yasa ve Son Değişiklikler ışığında İnternete Erişim Yasakları” konulu panelde konuşan Uzgur, son düzenlemelerle internet yasağının yaygınlaştığını söyledi. Yapılan son yasal düzenlemeyle birlikte Türkiye Erişim Sağlayıcılar Birliği’nin kurulacağına dikkat çeken Uzgur, şunları kaydetti: “Yeni düzenlemede öncelikle Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin kurulması söz konusu. Bu birliğe kapatma kararları gelecek. Üç kanaldan bu kapatma kararları gelebilecek. Bir tanesi TİB, bir diğeri mahkeme tarafından ve üçüncüsü de; vatandaş başvuruları. Vatandaş başvuruları konusunda daha önce herhangi bir konuda bir kapatma kararı aldıysanız emsal karar göstererek tekrar kapatma kararlarını bu birliğe ileterek diğer internet sitelerini de bu kararla kapatabiliyorsunuz. Burada sıkıntılı konu; TİB’in direkt olarak uygulayacağı kapatmalar olacak. Kurulacak birliğin herhangi bir itiraz hakkı olmuyor. Kurulacak birlik, mahkemelerden gelen kararları tekrar değerlendirmesi üzerine reddetme şansına sahip."

'PROFİL TAKİP EDİLME ENDİŞEŞİ YAŞANIYOR'

Düzenlemeyle birlikte vatandaşlarda ‘profilim takip ediliyor, girdiğim siteler izleniyor’ endişesi oluştuğunu hatırlatan Uzgur, "Son kullanıcıları alakadar eden profilleme endişesi var. Tüm internet kullanıcıları ‘acaba takip edilecek miyiz?’ diye bir endişeye sahipler. Bu kurulacak birlikle birlikte kurulacağı teknoloji ile oluşturulacak sistemle bu tarz bir profilleme olabilme ihtimali de maalesef var. Kullanıcıların girdiği internet sitelerin de takip edilmesi de gündeme gelebilir, bu konuda ciddi endişeler var. Halen şuanda tam olarak düzenlemeler tamamlanmadığı için yasa uygulamaya başlamasına rağmen bir takım eksiklikler var, bu konuda belirlenmiş bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

'E-MAİLLER DE TAKİP EDİLEBİLİR'

Yeni düzenlemeyle birlikte e-maillerin de ilerleyen aşamalarda takip edilebileceğini öne süren Dağhan Uzgur şöyle devam etti: "İnternet maalesef biraz engellenmesi güç tabi. E-mail gibi özel protokollerin şuan için takip edilmesi belki mümkün olmayabilir ama ilerleyen aşamalarda birlik kurulduktan sonra bir takım verilerin izlenmesi hususunda değişiklikler yapılırsa bunu da mümkün olma ihtimali var. Vatandaşlarımız interneti doğru kullanmalı, internet sınırsız özgürlükler içeren bir yer olamıyor maalesef. Bu açıdan vatandaşlarımız dikkatli olmalı. Ama tabi ki yasayla da kısıtlanıyor olması bir sistemi tümüyle ele almak yerine bir makinenin küçük bir dişlisini çıkarıp onu parlatmak, daha sonra buradan bir düzelme sağlamak maalesef çok akıllıca değil. Aslında internet yasasının yeniden ele alınıp yeniden düzenlenmesi lazım. Bu yapılırken de bu konuyla ilgili birimlerin ve sosyal toplumların da görüşünün alınması lazım. Avrupa Birliği (AB) ile uyumsuz bir yasa karşımıza çıkmış durumda." CİHAN

Yorumlar