'Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum' projesi start aldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum” adlı projenin açılış toplantısı OMÜ Astronomi Merkezi'nde yapıldı.Toplantıya OMÜ Rektör Vekili Prof....

Google Haberlere Abone ol
'Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum' projesi start aldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum” adlı projenin açılış toplantısı OMÜ Astronomi Merkezi'nde yapıldı.

Toplantıya OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Aydın, OMÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tolun, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, proje yürütücüleri, çok sayıda araştırmacı ve eğitmen katıldı.

TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında üç ayrı aşamadan oluşan ve 10 ayrı ilde yürütülecek olan projenin tanıtım konuşmasını Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Hüseyin Kalkan yaptı.

“İNSANOĞLU YAŞADIĞI DÜNYA’YI MERAK ETMİŞTİR”

Prof. Dr. Kalkan konuşmasında, ''Projenin ilk aşaması ‘Öğretmenlerle Bilim Okulu’ , ikinci aşaması ‘Öğrencilerle Bilim Okulu’ ve üçüncü aşaması 'Dünyanın Çevresini Ölçme Etkinliği’dir. İnsanoğlu var olduğu günden beri üzerinde yaşadığı Dünya’yı merak etmiş, onu tanımaya, temel işleyiş mekanizmasını algılayarak, kendi yaşamını kolaylaştırmaya çalışmıştır. Projemizin temel çıkış noktası; Eratosthenes’ in M.Ö.300 yılında Mısır’ın İskenderiye ve Syene şehirlerindeki güneş ışınlarının gölge boylarını ölçerek gerçekleştirmiş olduğu, Dünya’nın çevresini ölçme yöntemidir." dedi. Kalkan, "Bu proje aynı boylamdaki Samsun-Kahramanmaraş, Giresun-Malatya, Eskişehir-Antalya, İstanbul-Denizli ve Kırklareli-Manisa illerinde bulunan Bilim ve Sanat Merkezlerindeki (BİLSEM) öğrencilerinin ve diğer ortaokul öğrencilerinin bizzat kendi ölçümlerini yapmasına fırsat verecektir.” şeklinde konuştu.

“GÖZLEMEVİ ÜNİVERSİTEMİZİN GÖKYÜZÜNE AÇILAN KAPISIDIR”

OMÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tolun, OMÜ Gözlemevi’nde böyle bir etkinliğin gerçekleşiyor olmasından duydukları memnuniyeti dile getirirken, “Bu proje ve gözlem evimiz bilimin sadece üniversite içinde kalmadan yaygınlaşmasına hizmet edecektir. Gözlemevi üniversitemizin gökyüzüne açılan kapısıdır. Bu proje sayesinde bu kapıdan gökyüzünü inceleyecek ve keşfedecek öğretmenlerin ve öğrencilerin olması bizim için gurur vericidir.” diye konuştu.

Proje kapsamında OMÜ Gözlemevinde gerçekleşen “Öğretmenlerle Bilim Okulu” nun ardından; 26-27 Mayıs tarihlerinde, “Öğrencilerle Bilim Okulu” eğitimi, 10 Haziran’da tarihinde de tüm proje illerinde dünyanın çevresini ölçme etkinliği yapılacak.

CİHAN

Yorumlar