"Yasa çıktı, dershaneciler dev sorunlara karşı yalnız bırakıldı"

Dershanelerin kapatılmasına imkan tanıyan Milli Eğitim Temel Kanunu'ndaki değişikler dershanecilerin sorunlarına çözüm olmadı.

Google Haberlere Abone ol
"Yasa çıktı, dershaneciler dev sorunlara karşı yalnız bırakıldı"

Dershanelerin kapatılmasına imkan tanıyan Milli Eğitim Temel Kanunu'ndaki değişikler dershanecilerin sorunlarına çözüm olmadı. Yasanın mevcut haliyle verilen sözleri ve beklentileri karşılamadığını ifade eden dershane sahipleri, kamuda istihdamdan tazminatlara, marka değerlerinden kira, vergi, prim borçlarına kadar dev sorunların kendilerini beklediğini ifade etti. Dershaneciler özel okula dönüşümün teşvikinin ise sadece temenniden ibaret kaldığını belirtti.

Antalya'daki özel dershane sahipleri, Milli Eğitim Temel Kanunu'ndaki değişiklikleri değerlendirmek için Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir araya geldi. Antalya Özel Dershaneler Birliği Sözcüsü Ferhat Yıldız, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasayı onaylaması ile dershanelerin kapatılma sürecinin resmen başladığını söyledi. Yasanın eksiklerle dolu olduğunu, verilen sözleri karşılamadığını ve dershanecilerin sorunlarına çözüm getirmediğini kaydeden Yıldız, "Kabul edilen bu kanuna göre 1 Eylül 2015 tarihinde Türkiye'deki dershanelerin tümü, yani 3 bin 800 tane iş yeri kapatılacak, 100 binin üstünde kişi işsiz kalacaktır." dedi. Dershanelerin bir 'dayatma' sonucu kapatılmasının geride gözü yaşlı binlerce eğitim emekçisi bıraktığını belirten Yıldız, "Yılların eğitim ve kültürel birikimi bir gecede kanun zoru ile heba edilmiştir. Bu süreç on binlerce eğitim çalışanını maddi manevi yıpratmıştır. Verilen sözlerin hemen hemen hiçbirisi tutulmamıştır." diye konuştu.

Kanunun verilen sözlerin yeri getirmekten ve dershaneciye umut olmaktan uzak olduğunu işaret eden Ferhat Yıldız, yasayla ilgili değerlendirmelerini 10 maddede topladı. Kanuna göre kamuda istihdam edilecek öğretmen sayısının 4 bin 800 kişi ile sınırlı kalacağını kaydeden Yıldız, gerisinin ise işsiz kalacağını söyledi. Yasanın dershanelerin yıllar içinde oluşturduğu milyonlarca liralık marka değerlerine ilişkin bir hüküm içermediğini anlatan Yıldız, cevap aradıkları sorunları şu şekilde sorulaştırdı:
"Dershanelerde çalışan tüm personelin tazminatlarını kim ödeyecektir?
Dershanelerin vergi, sigorta, kredi borçları ne olacaktır? Dershanelerin üçüncü şahıslara olan borcunu kim, nasıl ödeyecektir?
Özel okul destekleri ne olacak, öğrenci başına verilecek teşvikler hayal mi oldu?"

Dershanelerin dönüşümüyle ilgili yasada hiçbir teşvik yer almadığının altını çizen Yıldız, şöyle konuştu: "Sadece temenniden ibaret kalmıştır ve her şeyin yönetmeliklerle belirleneceği belirtilmiştir. Bu yönetmelikler hazırlanırken sektör temsilcilerinin görüşleri alınacak mıdır?"

"DEVLET TEFTİŞLE DERSHANELERİ İTİBARSIZLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR"

MEB müfettişlerinin son günlerde dershanelere ve özel okullara yönelik teftişlerinin ise 'şık' olmadığını vurgulayan Yıldız, konu hakkında şunları söyledi: "Bu durumdan tüm veli ve öğrencilerimiz rahatsız olmuştur. Aynı uygulama devlete, aynı uygulama devlete bağlı milli eğitim okullarında yapılmamıştır, böylelikle dershaneler ve özel okullar toplum gözünde itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Öğretmenlerimiz ve çalışanlarımız zan altında bırakılmaktadır. Varsa suçlunun, bulunup direkt cezalandırılması gerekirken tüm dershanelerin baskı altına alınması, öğrencilerin sınıftan çıkarılması, 12-13 yaşındaki çocukların sorgulanması TC numaralarının alınması bazı endişeleri de beraberinde getirmektedir. Burada huzurlarınızda açıklamak istiyoruz; dershaneler siyasi kurumlar değildir, sadece eğitim kurumlarıdır, hiçbir öğrencimize karşı siyasi bir yaklaşımımız olamaz. Özellikle bu hafta sonu sınava girecek YGS öğrencilerinin psikolojisini olumsuz etkilediklerine şahit olduk."

"ÖSYM ACİZ Mİ, BİZ YILDA 40 KERE YAPIYORUZ O SINAVI"

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir'in bu yıl YGS sorularının açıklanmayacağına ilişkin açıklamasına da değinen Ferhat Yıldız, "Soruların verilmemesine, bazı soruların ileride tekrar küçük değişikliklerle kullanılacağı gerekçe gösterildi. Halbuki biz dershaneciler öğrencilerimize yılda en az 40 deneme sınavı yapmaktayız ve her yıl yepyeni sorular hazırlıyoruz. ÖSYM eğer soru sıkıntısı çekiyorsa biz dershanecilerin deneyimlerinden yararlanarak soru desteği alabilir. Önemli olan adil bir ölçüm yapmak ise buna katkı koymaya hazırız. ÖSYM’nin yılda bir sınavı bile hazırlamaktan acizmiş izlenimi vermesi öğrenci, öğretmen ve velilerde derin bir şüphe ve endişe uyandırmıştır." diye konuştu.

"HİZMETE DÜŞMANLIĞINDAN KAPATIYOR"

FEM Körfez Dershaneleri Genel Müdürü Rahmi Dakak ise dershaneleri kapatma gerekçesinin Başbakan'ın Hizmet Hareketi'ne beslediği olumsuz tutum olduğunu son olayların tüm çıplaklığıyla ortaya koyduğunu söyledi. Dershanelerin yüzde 85'ini Hizmet Hareketi'nin dışında kalanların oluşturduğuna değinen Dakak, "Burada bulunan insanların her birisi eğitime 30 yılını vermiş, markalar oluşturmuş, hayatını vermiş, bu saatten sonra da başka iş yapma imkanı olmayan değerli eğitimciler. Her birisine madalya takılması gerekirken, ödüllendirilmesi gerekirken rantçı olarak değerlendirildi. Biz Hizmet Hareketi'ne gönül vermişler olarak bundan vicdan azabı çekiyoruz." ifadesini kullandı.

Başbakan, Hizmet Hareketi'ne mensup insanların eğitim, dershane, okul gibi işlerle uğraşmasını istemediğini baştan söylemiş olsa "Bizler demokratik hakkımızı kullanarak belki bu işlerden çekilebilirdik. Çünkü kurunun yanında yaşı da yakmıştır." değerlendirmesinde bulunan Dakak, "Buradan şu çağrıyı yapıyoruz. Başbakan, Hizmet Hareketi'yle olan sorunlarına bu sektörün dışındaki diğer masum insanları kurban etmesin. Onların ekmekleriyle oynamasın. Bizleri kapatsın ama günahsız binlerce insanın kutsal saydığı ekmeğiyle, emeğiyle oynamasın. Onların yaşam hakkıyla oynamasın." çağrısında bulundu.

"2 YIL SONRA VELİLER AYAKLANACAK"

Hakkında büyük tartışmalar yapılırken hiç kimsenin dershanelerin iyi eğitim yapmadığı ya da çocuklara kötü alışkanlıklar kazandırdığını iddia bile edemediğine dikkat çeken Güneş Dershanesi sahibi Mustafa Koç da düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: "Sınavlar varken dershanelerin kapatılacak olması iki sene içinde çok ciddi şekilde gündeme gelecek, veliler dershanelerimizi istiyoruz diye sokağa dökülecekler. Bu olayların çözümü dershanelerin kapatılması değil. Dershanelerdeki hizmetin karşılığını okullarda veremezsiniz. Verseniz zaten dershaneye ihtiyaç olmaz." Koç, 'dershaneler kapatılacak' laflarından sonra öğrencilerde motivasyon kalmadığını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar