YARSAV Başkanı Arslan: HSYK seçim sürecini bağımsız olarak yürüteceğiz

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçim sürecini bağımsız olarak yürüteceklerini söyledi. Arslan ayrıca, Yargıda Birlik Platformu’nun hükümet projesi olduğunu söyledi....

Google Haberlere Abone ol
YARSAV Başkanı Arslan: HSYK seçim sürecini bağımsız olarak yürüteceğiz

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçim sürecini bağımsız olarak yürüteceklerini söyledi. Arslan ayrıca, Yargıda Birlik Platformu’nun hükümet projesi olduğunu söyledi.

YARSAV 8. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Ankara’da yargı mensupları ile bir araya geldi. Başkan Murat Arslan, konuşmasında hakim ve savcı atamalarına değinerek, “Hedefine kilitlenmiş telaşlı HSYK tarafından, görevdeki yargıç ve cumhuriyet savcılarının istekli olsun olmasın neredeyse tamamına yakınının görev yerlerinin değiştirilmesi, yüksek yargının herhangi bir objektif değerlendirme kriteri olmaksızın mahkeme doldurma planıyla yeni üye atamaları ile biçimlendirilmesi, toplumu yakından ilgilendiren önemli dava ve soruşturmalardaki yargıç ve cumhuriyet savcılarının görevden alınmaları ve benzeri uygulamalar ile son hedef olarak nitelendirilen yargı teşkilatında dönüşümün temel saç ayakları oluşturuldu. Yasama, yürütme ve yargı bürokrasisince güç birliği tesis edilerek çoğulcu demokratik toplum modelinden, kardeşlik hukukuna dayalı tek sesli bir toplum modeline geçiş süreci başlatıldı.” ifadelerini kullandı.

Önlerinde, geçmişin özeleştirisini yapıp, yargının geleceğine dönük yeni bir yol haritası çizebilecekleri, yargıç ve savcılar tarafından ortaya konacak iradeyi temsil edecek HSYK’yı belirleyecekleri bir seçim süreci bulunduğunu hatırlatan Arslan, “Yargının, yürütmenin yedeğinde ergenlik gerilimleri içinde debelenmekten kurtarılması, ona kimlik ve kişilik kazandırılması, belki Anayasa'dan da önce, ele alınması gereken en acil gündem maddesidir. HSYK seçimleri, bu konuda tarihsel bir fırsat olarak son derece dikkat ve özenle iyi değerlendirilmelidir. İnanıyoruz ki meslektaşlarımız, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına katkı vereceğine ve yargının sorunlarının çözümünde mesleğin saygınlık ve onuruna uygun bir şekilde rol oynayacağına inandığı temsilcilerini belirleyecek moral ve niteliğe sahiptir. Bu şans doğru ve isabetli değerlendirilirse kazanan yalnızca mensuplarımız değil tüm toplumsal kesimler ve aynı zamanda ülkemiz olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, 2010 yılında yapılan HSYK seçimlerinde, gerek ilk kez ve gerekse de kısa bir süre içinde gerçekleşmesi nedeniyle pek çok hata sergilendiğini ileri sürdü. Arslan, şöyle dedi: “Demokratik kültür eksikliğimizin yansıdığı bu süreçte YARSAV da büyük engellemeler ve zorluklarla başa çıkmaya çalıştı. 2010 sürecine ilişkin öz eleştirimizi yaptık ve 2014 yılında yapılacak seçimleri edindiğimiz tecrübe ile yürüteceğiz. Şunun da bir kez daha bilinmesini önemle isteriz ki görece kısıtlı olanaklarımıza karşın dayandığımız ilke ve değerlerin her olay ve gelişmede onaylanan gücü, yargının meşru, tüzel varlığı olmanın güveni ile HSYK seçim sürecini bağımsız olarak yürüteceğiz.”

Arslan ayrıca, Yargıda Birlik Platformu içerisinde neden yer almadıklarını da şöyle açıkladı: "Yargıda Birlik Platformu olarak ortaya çıkartılan yapının, bir hükümet projesi olduğu açıktır. 2010 yılındaki bakanlık listesinin 2014 versiyonunu oluşturma amacına yönelik bir inisiyatifi ifade etmektedir. Siyasal iktidar yine merkezde dururken, partner ve düşman konsepti değiştirilmeye çalışılmaktadır."

CİHAN

Yorumlar