YARSAV Başkanı Arslan: Alo Fatih yargıda da var

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, 'Alo Fatih' uygulamasının yargıda da olduğunu belirterek "Aynı şeyi yargıda da yaşıyoruz.

Google Haberlere Abone ol
YARSAV Başkanı Arslan: Alo Fatih yargıda da var

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, 'Alo Fatih' uygulamasının yargıda da olduğunu belirterek "Aynı şeyi yargıda da yaşıyoruz. Bu sadece yansıyanlar her yerde telefon hukukuna geçmiş durumundayız. Bugün ülkemizde telefon hukuku uygulanmaya başlanmış durumda. Hukuk devletin rotasından çıkmış durumundayız." dedi.

Kocaeli Barosu tarafından 'Yargı bağımsızlığı, yargı tarafsızlığı, son değişikliklerle hakimlerle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapılanması' konulu panel düzenlendi. Sakarya Üniversitesi Baro Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu'nun yönettiği panele, Yargıçlar Sendikası İstanbul Temsilcisi Nuh Hüseyin Köse, Demokrat Yargı Derneği Başkanı Orhan Gazi Ertekin, YARSAV Başkanı Murat Arslan, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Çelik katıldı.

Kocaeli Barosu Başkanı Tamer Solakoğlu, yaptığı açılış konuşmasında, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) yapılan değişikliklere tepki gösterdi. Solakoğlu, "Bütün bu değişiklikler anayasaya aykırıdır ve yargıya açıkça müdahaledir. Yapılan değişiklikler ile yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmakta, adata hukuk devleti yok edilmek istenmektedir. Siyasi iktidarın yanlışı yanlışla düzeltmek istemesi doğru değildir. Oysa bugün yapılması gereken HSYK'nın yürütme erkinden bağımsızlığını güvence altına alacak yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını her türlü olumsuzlukta uzak tutacak şekilde oluşturulacak ve Adalet Bakanlığı'nın sistem içindeki etki ve işlevini kaldıracak evrensel kriterlere uygun değişiklikler yapmaktır." dedi.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Çelik, farklı ülkelerdeki yargıdaki uygulamalar hakkında bilgi verdi. Çelik, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrasına da değinerek, şunları kaydetti: "Yargıya el konuyor. Önce bir takım yönetmelikleri değiştirerek yapmaya çalışıyor oda yetmiyor, yargının yönetiminin kurulun yapısında değişiklikler yapıyor."

Yrd. Doç. Dr. Çelik, özellikle 17 Aralık'tan sonra hukuk devletinden tekrar kanun devletine doğru gidiş olduğunu belirterek "Yapılanlar hukuk devletin bağdaşmadığı kanısındayım." ifadelerini kullandı.

YARSAV Başkanı Murat Arslan, yasama, yürütme ve yargının askıya alındığını ifade etti. Aslan, milletvekilinin sunduğu yasa teklifinden haberi olmadığını söyledi. Murat Arslan, "Yasamaya bakıyorsunuz milletvekili yasa teklifi sunuyor içeriğinden haberi yok. HSYK, Meclis'e sunulduğu gün teklif sunan milletvekili televizyona çıktı. O milletvekili ne teklif ettiğinden haberi yok. Diğer milletvekili el kaldırıyor ama neye el kaldırdığından haberi yok." diye konuştu. Arslan, 'Alo Fatih' uygulamasının yargıda da olduğuna dikkat çekerek, şunları aktardı: "Alo Fatih gündeme geldi. Telefon hukukunu, aynı şeyi yargıda da yaşıyoruz. Bu sadece yansıyanlar her yerde telefon hukukuna geçmiş durumundayız. Bugün ülkemizde telefon hukuku uygulanmaya başlanmış durumda. Hukuk devletin rotasından çıkmış durumundayız." CİHAN

Yorumlar