Yarın 09:40'ta gökyüzüne dikkat!

2015'in en önemli gök olaylarından Güneş Tutulması, yarın gece yaşanacak. 09.40'ta başlayacak tutulma Türkiye'den de izlenecek.

Google Haberlere Abone ol
Yarın 09:40'ta gökyüzüne dikkat!

Güneş tutulması, hava şartları müsait bulunduğu takdirde yarın Türkiye'nin her yerinden izlenebilecek.

Türkiye'den parçalı gözlenecek tutulma saat 09.40'ta başlayıp 13.50'ye kadar sürecek. Tutulma, maksimum Faroe Adaları, İskoçya, İzlanda, Kuzey Avrupa ülkelerinde izlenebilecek.

Bu sene bir tanesi tam, bir tanesi parçalı olmak üzere 2 Güneş tutulması, 2 de tam Ay tutulması halinde 4 mühim gök vakayı yaşanacak. Güneş'in gazdan oluşan küresi 1 milyon 392 milyon çapında. Güneş'in bir ucundan bir ucuna gitmek için 110 adet Dünya'yı taraf yana sıralamak gerekiyor. Ay'ın çapı ise 3 bin 476 kilometre. Bu sebeple Ay'ın çapı Güneş'in çapından 400 kat daha küçük, fakat Güneş'in Ay'a nazaran Dünya'dan 400 kat daha uzak. Bu iki oranın birbiriyle eşleşmesi itibariyle Ay, Güneş ile Dünya içinde girdiğinde Güneş'i yüzde yüz kapatıyor. Uzmanlar tutulmayı izlemek için hususi şekilde imal edilen gözlükleri kullanmayı öneriyor.

BEŞ AŞAMALI TUTULMA

1. Kısmi Güneş tutulması başlıyor: Ay'ın gölgesi Güneş'te görünüyor.

2. Tam tutulma başlıyor: Güneş'in diskinin hemen hemen tamamını Ay kaplıyor. Baily boncukları ismi verilen fer yansımaları Ay ve Güneş'in elmas yüzüğe aynı görüntüsü bu etapta gerçekleşiyor.

3. Maksimum tutulma: Ay, Güneş diskini yüzde yüz kapatıyor. Sadece Güneş'in taç küresi görünür halde. Bu tam Güneş tutulmasının en dramatik aşaması. Bu etapta gökyüzü kararıyor, hava sıcaklığı düşüyor ve hayvanlarda sessizlik hâkim oluyor.

4. Tam tutulmanın bitişi: Ay'ın gölgesi Güneş'ten uzaklaşıyor. Güneş yine görünmeye başlıyor.

5. Kısmi tutulma tamamlanıyor: Ay'ın gölgesi Güneş diskini düşmemeye başlıyor. Bu etapta tutulma yüzde yüz sona eriyor.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar