Yarım asrı aşan evliliğin sırrını açıkladı: Karşılıklı sevgi-saygı

Malatya’da yaşayan 9 çocuk, 45 torun sahibi Osman Eke, boşanma oranının sürekli arttığı günümüzde, eşi Fatma hanımla evliliklerinin 60 yılı aşmasının sırrının karşılıklı sevgi ve saygı davranışları olduğunu belirtti. Türkiye...

Google Haberlere Abone ol
Yarım asrı aşan evliliğin sırrını açıkladı: Karşılıklı sevgi-saygı

Malatya’da yaşayan 9 çocuk, 45 torun sahibi Osman Eke, boşanma oranının sürekli arttığı günümüzde, eşi Fatma hanımla evliliklerinin 60 yılı aşmasının sırrının karşılıklı sevgi ve saygı davranışları olduğunu belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 2004’te 91 bin 22 olan boşanan çift sayısı 10 yılda yaklaşık yüzde 38 artışla 2013’te 125 bin 305’e yükseldi. Geçimsizlik yüzde 96,70 ile boşanma nedenlerinin başında yer alıyor. Evlenme oranlarının düştüğü boşanma oranlarının arttığı günümüzde Malatya’da yaşayan Fatma-Osman Eke çiftinin 60 yıldır sürdürdüğü hayat ortaklığı bir yastıkta kocamayı planlayanlara örnek olacak türden. Malatya Kent Konseyi tarafından yürütülen Hazinemiz Ailemiz projesi kapsamında Örnek Aile’lerden biri seçilen Eke çifti uzun süren evliliklerinin sırrını Kent Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Batar’a anlattı. Orduzu Mahallesi'ndeki evlerinde Hasan Batara’a evliliklerinden günümüze yılları birlikte nasıl devirdiklerini aktaran Osman Eke, 9 çocuk ile 45 torun sahibi olduğunu ifade etti. 60 yıllık evlilik hayatı olduğunu söyleyen Eke, uzun evliliğin sırrının karşılıklı sevgi ve saygıya dayandığını vurguladı. Ağabeyi genç yaşta vefat edince yeğenini de yanına aldığını ve onu da büyüttüğünü ifade eden Eke, maddi zorluklar içinde dokuz çocuk yetiştirdiğini söyleyerek “Önemli olan ev, eşya değil, aile içinde huzurun olmasıdır” dedi.

Fatma Eke de eskiden hayat şartlarının daha zor olduğunu ancak ailenin sağlam temeller üzerinde kurulduğunu bunun ise karşılıklı anlayıştan kaynaklandığını ifade etti. Kaynanası vefat edinceye dek birlikte yaşadığını ve gelinlerinin de şimdi yanında olduğunu söyleyen Eke “Eskiden zorluk vardı ama zorluğun yanında aile içinde birlik ve beraberlik olduğu için mutluluk ve huzurda vardı” dedi.

Evin gelini Remziye Eke, geniş aile içinde yaşamanın olumlu yanlarını ifade ederek, acıları ve sevinçleri de birlikte paylaşmanın önemli olduğunu, aynı zamanda çocuklarını dede- nine sevgisinden mahrum bırakmadığını söyledi.

Eke ailesinin komşusu Mehmet amca, insanların birbirlerine artık tahammül edemediklerini ve huzursuzluğun bundan kaynakladığını söyleyerek, geniş ailelere her zaman özlem duyduklarını ve bu yapının yaşatılması gerektiğini ifade etti.

Kent Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Batar, geleneksel aile yapımızı korumaya daha çok önem göstermemiz gerektiğini vurgulayarak, bu yapıyı çağın olumsuzluklarına yenik düşürmeyen Osman- Fatma Eke çiftini tebrik etti. Bizi bir arada tutan en önemli olgunun aile olduğunu ifade eden Batar, aile bireylerinin birlik ve beraberlik içinde bir arada bulunduğu tabloya toplum olarak özlem duyduğumuzu dile getirdi. Hazinemiz Ailemiz projesi ile geleneksel aile yapımıza da vurgu yapmayı amaçladıklarını belirten Batar, “Aile bağları ne kadar güçlü olursa toplum ve ülke olarak o kadar güçlü oluruz” dedi.

CİHAN

Yorumlar