Yarım asırlık buharlı lokomotif artık eğitim amaçlı kullanılacak

Karabük Üniversitesi çürümeye yüz tutmuş yarım asırlık lokomotife sahip çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Yarım asırlık buharlı lokomotif artık eğitim amaçlı kullanılacak

Karabük Üniversitesi çürümeye yüz tutmuş yarım asırlık lokomotife sahip çıktı. Karabük Garı'nda atıl bir şekilde bekleyen lokomotif, üniversiteye getirilerek stadyumunun alt tarafına konuldu. Hurda haldeki lokomotif, restore edildikten sonra gezi amaçlı kullanılacak.

TCDD Karabük Gar Deposu’nda bulunan 56378 loko nolu ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Wulcaniron Works Wikes-Barre fabrikasında üretilen lokomotif Türkiye'de 1948 yılında hizmete başlamış. Kurum bünyesinde 39 yıl aralıksız çalıştıktan sonra 1987'de hizmet dışı kalan buharlı lokomotif,
Türkiye’nin ilk Demir Çelik Enstitüsü ile Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü'nü bünyesinde bulunduran Karabük Üniversitesi Demir Çelik Kampüsü'ne getirildi. TCDD Malzeme Dairesi Başkanlığı ile Karabük Üniversitesi arasında imzalanan protokolle 101,9 tonluk lokomotif ve 32,66 tonluk tender (kömür kazanı) ile devredilen buharlı lokomotif, Karabük Üniversitesi'nde Demir Çelik Enstitüsü ile Ay Yıldızlı Stadyum arasında oluşturulan alana yerleştirildi.

Karabük Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, üniversitelerinin 'raylı sistemler vadisi' olma yolunda çalışmalarını hızla sürdürdüğünü belirtti. Bu yolda hizmet veren eserlere sahip çıktıklarını kaydeden Prof. Dr. Uysal, "İlklerin üniversitesi Karabük Üniversitesi’nde bir ilki daha yaşamanın sevinci içerisindeyiz. TCDD Karabük Gar Deposu'nda bulunan ve 48 yıl gibi bir zaman ülkemize hizmet etmiş olan buharlı lokomotifi tenderi ile birlikte üniversitemize, en önemlisi sorunsuz bir şekilde taşıdık. Bir dönemin en önemli ulaşım ve taşıma aracı olan lokomotifler çocuk ve torunlarının, yılda 1 –2 kez kendilerini ziyaret etmesini hasretle bekleyen yaşlı insanlar gibi hatırlanmayı beklemektedir. Biz Karabük Üniversiteliler tarihe tanıklık etmiş lokomotifin hatırlanacak bir anı olarak kalmasını değil, geçmişle gelecek arasında bir köprü vazifesi görmesini amaçlamaktayız. Geçmişe olan saygının gereği de bu lokomotifi ihya edip öğrencilerimize hizmete sunmaktır." diye konuştu.

Planlamasını daha önceden yaptıkları için lokomotifin restorasyonuna hemen başladıklarını kaydeden Rektör Prof. Dr. Uysal, "Restore işlemi tamamlandığında tarihimiz üniversitemizde yeniden hayat bulacak. Lokomotifin devredilmesinde katkısı olan TCDD Genel Müdürü Sayın Süleyman Karaman’a, lokomotifin TCDD Karabük Garı'ndan alınarak üniversitemize nakledilmesini sağlayan TCDD Karabük Gar, Yapı Merkezi Yapıray Demiryolu İnşaat Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ ve Kavsaoğlu Vinç çalışanlarına şükranlarımı arz ediyorum." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar