'Yargıtay ve Danıştay içtihad mahkemesi olacak'

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Azapağası,"Yargıtay ve Danıştayın, içtihat mahkemesi hüviyeti kazanmasıyla ilgili temenni de gerçekleşecek." dedi.

Google Haberlere Abone ol
'Yargıtay ve Danıştay içtihad mahkemesi olacak'

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Alpaslan Azapağası, bölge idare ve bölge adliye mahkemelerinin 20 Temmuz itibarıyla faaliyete başlayacağını belirterek, "istinaf mahkemeleri" olarak da adlandırılan bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle yargıda etkinlik ve verimliliğin artacağını bildirdi.

Azapağası, Türkiye'de yargı sisteminde reforma gidilmesi gereken alanlar olduğunu dile getirerek, yargı reformlarına sistematik ve bütüncül bir şekilde baktıklarını söyledi.

Yargı reformları kapsamındaki en önemli çalışmalardan birinin, hem yargılama sürelerini azaltacak hem de Yargıtay ve Danıştayın iş yükünü azaltmaya yönelik istinaf mahkemelerinin hayata geçirilmesi olduğunu belirtti.

Bu mahkemelerin kurulmasıyla aynı zamanda Yargıtay ve Danıştayın da hep söylenen "içtihat mahkemesi" olma hüviyetinin güçleneceğini ifade eden Azapağası, şunları kaydetti:

"Bölge idare ve bölge adliye mahkemeleri 20 Temmuz itibarıyla faaliyete başlayacak. 7 yerde bölge idare, 7 yerde de bölge adliye mahkemeleri kurulmuş olacak. Bu, bölge adliye mahkemelerinin diğer bir ismi olan istinaf mahkemelerinin kurulmasıyla yargıda etkinlik ve verimlilik artmış olacak. Buradaki temel gaye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde yer alan adil yargılama hakkı böylece yerine getirilmiş olacak. Türkiye'de eskiden beri hep dile getirilen Yargıtay ve Danıştayın, içtihat mahkemesi hüviyeti kazanmasıyla ilgili temenni de bu şekilde gerçekleşmiş olacak. Vatandaşlarımız haklarını daha etkili ve verimli bir şekilde alacaklar. Bu mahkemelerin kurulması ile gerek hukuk alanında gerek ceza gerekse idari yargı alanında, davaların büyük bir kısmı Yargıtay ve Danıştaya gitmeden kesinleşmiş olacak."

Yorumlar