Yargıtay, uyuşturucu kullanan sanığa tedavi kararı verilmemesini yanlış buldu

'Kullanmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde satın almak' suçundan yargılanan sanık hakkında ceza ve denetimli serbestlik tedbiri seçeneğine hüküm kuran yerel mahkemenin kararı, Yargıtay’dan döndü.

Google Haberlere Abone ol
Yargıtay, uyuşturucu kullanan sanığa tedavi kararı verilmemesini yanlış buldu

'Kullanmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde satın almak' suçundan yargılanan sanık hakkında ceza ve denetimli serbestlik tedbiri seçeneğine hüküm kuran yerel mahkemenin kararı, Yargıtay’dan döndü. Yargıtay 10. Ceza Dairesi, tedaviye de hükmedilmesi gerektiğinin gözetilmemesi sebebiyle yerel mahkemenin kararını bozdu.

Bolu’da, 2007 yılında güvenlik güçlerince düzenlenen uyuşturucu operasyonu sonrası başlatılan soruşturma kapsamında, hakkında Bolu 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde 'Kullanmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde satın almak' suçundan dava açılan sanıklar hakkında, ceza ve denetimli serbestlik tedbiri seçeneğine göre mahkumiyet kararı verildi. Sanıklar tarafından temyiz edilen dava dosyasını inceleyen Yargıtay 10. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Yargıtay kararında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 191. maddesinde, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmış sanık hakkında, birinci fıkraya göre cezaya hükmedilmeden ikinci fıkra gereğince sadece tedavi ve denetimli serbestlik kararı verilebileceği gibi, altıncı fıkra yollaması uyarınca birinci fıkradaki ceza ile birlikte ikinci fıkradaki tedavi ve denetimli serbestlik tedbirine de hükmedilebileceği öngörüldüğü hatırlatıldı. Yargıtay, kararında şu ifadelere yer verildi: "Uyuşturucu madde kullanmış olan sanık hakkında, belirtilen iki seçenekten biri uygulanırken, yasal gerekçe gösterilmesi, gerekçenin somut olgulara ve davranışlarına bağlı olarak sanığın tedavi ve denetimli serbestlik tedbirinin gereklerine uyup uymayacağının değerlendirilmesine dayanması gerekmektedir. Uyuşturucu madde kullanan sanık hakkında, hangi seçenek kabul edilirse edilsin, tedavi ve denetimli serbestlik tedbirine hükmolunması zorunlu olup, bunların uygulanıp uygulanmaması yönünden mahkemeye takdir hakkı tanınmamıştır. Somut olayda, uyuşturucu madde kullanmış olan sanıklar hakkında; yeterli ve yasal gerekçe gösterilmeden, ceza ve denetimli serbestlik tedbiri seçeneğine göre hüküm kurulması, tedaviye de hükmedilmesi gerektiğinin gözetilmemesi yasaya aykırı, sanıkların temyiz itirazları bu nedenle yerinde olduğundan, hükümlerin bozulmasına oy birliğiyle karar verildi."

CEZA VERİLDİ AMA TEDAVİ KARARI DA VERİLMELİ

Öte yandan, Hatay 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde ‘Kullanmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde kabul etmek veya bulundurmak’ suçundan yargılanan sanık hakkında verilen karar da Yargıtay 10. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Kararda, "Sanık hakkında başka bir fiilinden dolayı açılan başka bir dava sonucu tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri verildiği gerekçesiyle, sadece hapis cezasına hükmolunması ve ceza seçeneği uygulandığı halde, yasal olmayan gerekçeye dayanılarak tedaviye ve denetimli serbestlik tedbirine karar verilmemesi yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazları bu nedenle yerinde olduğundan, hükmün bozulmasına oy birliğiyle karar verildi." denildi.



CİHAN

Yorumlar