Yargıtay Kanunu değişiyor

Adalet Bakanlığı, Yargıtay Kanunu’nda değişikliğe gidiyor. Yargıtay Kanunu’nda yapılan değişiklik ile Yargıtay’da 38 daire bulunacak ve dairelerin hukuk ve ceza dairesi olma niteliği ve bunların sayısı Yargıtay Büyük Genel Kurulu...

Google Haberlere Abone ol
Yargıtay Kanunu değişiyor

Adalet Bakanlığı, Yargıtay Kanunu’nda değişikliğe gidiyor. Yargıtay Kanunu’nda yapılan değişiklik ile Yargıtay’da 38 daire bulunacak ve dairelerin hukuk ve ceza dairesi olma niteliği ve bunların sayısı Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından belirlenecek.

Adalet Bakanlığı tarafında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı verdi. Meclis'e sunulan tasarıda Yargıtay Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenlemeler bulunuyor. Yapılan düzenlemeyle Yargıtay’da 38 daire bulunacak ve dairelerin hukuk ve ceza dairesi olma niteliğinin kanunla belirlenmesinden vazgeçilecek. Dairelerin hukuk ve ceza dairesi olma niteliği ve bunların sayısı Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından belirlenecek. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nun üye sayısı 8 den 12 ye çıkarılacak. Genel Sekreter seçilebilmek için ise Yargıtay’da 5 yıllık kıdem şartı getirilecek. Yapılan düzenlemeyle ayrıca Yargıtay’da genel sekreter yardımcısı seçilebilmek için birinci sınıf olmak şartı aranacak.

Düzenlemeyle Yargıtay Birinci Başkanı seçilebilmek için gereken 4 yıllık süre 10 yıla, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için gereken 4 yıllık süre 5 yıla, Yargıtay Başkanvekili ve Cumhuriyet Başsavcıvekili seçilebilmek için gereken 3 yıllık süre 5 yıla çıkarılacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun belirlediği 5 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor ve mevcut uygulamada Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda belirleme yapılırken her üye 5 aday için ayrı ayrı oy kullanabiliyordu. Yapılan düzenlemeyle bu belirleme sırasında tüm Yargıtay üyelerinin ancak bir adaya oy vermeleri sağlanacak ve çoğulcu bir aday listesinin Cumhurbaşkanı önüne gidecek.

ASLİYE TİCARET MAHKEMELERİ HEYET HALİNDE ÇALIŞACAK

Yapılan değişiklikle kanunda sayılan nitelikli bazı davalar ile değeri 250 bin TL’nin üzerinde bulunan davalarda ticaret mahkemeleri heyet halinde karar verecek. 250 bin TL’nin altında kalan veya nitelik olarak daha basit olan davalarda heyet üyesi olan tek hâkim tarafından karar verilebilecek.

Meclise sunulan kanun tasarısında ayrıca Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri personeli haricinde bulunan bakanlık merkez ve taşra teşkilatı personelinin adaylık, meslek öncesi ve meslek içi eğitimlerini yaptırmak üzere Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı’na bağlı personel eğitim merkezleri kurulacak ve bunların sayısı ihtiyaca göre belirlenecek.

CİHAN

Yorumlar