Yargıda Birlik Platformu, HSYK seçimlerine yönelik Antalya'da çalışma yaptı

Yargıda Birlik Platformu, HSYK seçimlerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Platformun Antalya'da gerçekleştirilen bölge toplantısında hakim ve savcılara sonbaharda yapılacak HSYK seçimlerinde birlikte ve ortak hareket etmelerinin önemi...

Google Haberlere Abone ol
Yargıda Birlik Platformu, HSYK seçimlerine yönelik Antalya'da çalışma yaptı

Yargıda Birlik Platformu, HSYK seçimlerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Platformun Antalya'da gerçekleştirilen bölge toplantısında hakim ve savcılara sonbaharda yapılacak HSYK seçimlerinde birlikte ve ortak hareket etmelerinin önemi hatırlatıldı.

İlk toplantısını 19 Nisan 2014'te gerçekleştiren Yargıda Birlik Platformu, son bölge toplantısını Antalya'da yaptı. Harrington Park Otel'deki toplantıya Antalya, Isparta ve Burdur illeri ile ilçelerindeki adliyelerde görevli 500 civarı hakim ve savcı katıldı. Toplantıyı gerçekleştiren heyette ise Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık, Ankara İdare Mahkemesi Başkanı Cafer Ergen, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş, İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Ömür Topaç, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Hasan Odabaşı, HYSK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz, Ankara Hakimi Ali Keskin yer aldı. Platformun düzenlediği 15'inci bölge toplantısına HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran mazereti nedeniyle katılmazken, oturuma başkanlık eden Ömür Topaç, bugüne kadar ki en geniş katılımın Antalya'da gerçekleştiğini söyledi.

Platformun, yargının sorunlarının ortak akıl ile çözüme kavuşturulması için yola çıktığını anlatan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş, son bir kaç yıl içindeki gelişmelerin geniş tabanlı temsil sistemine sahip olmayan yargı organlarının çözüm üretmekten uzak kaldığını gösterdiğini savundu. Adalet kavramının karşıtının 'zulüm' olduğunu belirten ve adaletten uzak hiçbir sistemin uzun ömürlü olamayacağını vurgulayan Menteş, "Adalet kişi ve zamana göre değil, herkes için, her zaman gereklidir. Adalet tıpkı hava gibidir. Varlığının farkında olunmaz fakat yokluğunun sonuçları çok ağırdır. Bu nedenle tüm yargı mensuplarının, kendi sorunlarına uzak olmayan, düşünsel ve fikir yapılarına yakın gördükleri kişiler aracılığıyla adalet temelinde temsil edildikleri bir sistemin kurulması gereklidir. Bu platformun temel kuruluş felsefesi de bu gerekliliğe dayanmaktadır." diye konuştu.

Platform temsilcilerinin amacının ekim ayında gerçekleştirilecek HSYK seçimlerine adaylık olmadığını ileri süren Menteş, "Asıl amaç HSYK'ya aday olmak değil, HSYK'nın yapısını şeffaf, demokratik, bir grup ya da zümrenin etkisinden uzak, liyakati esas alan ilkeler çerçevesinde oluşturmaktır. Amacımız, herkes tarafından benimsenen adil bir sistemin kurulmasını sağlamaktır." dedi.

Büyük illerde gerçekleştirdikleri toplantılarda hakim ve savcılarla bir araya gelerek fikirlerinden istifade ettiklerini, görüş alışverişinde bulunduklarını, öneri ve tavsiyeleri dikkate aldıklarını ifade eden Menteş, yargı camiasının sorunlarını bir arada çözme düşüncesi içinde olduklarını, kimsenin kendisini dışında hissetmeyeceği bir yapı oluşturmanın ilk adımının ise yaklaşan HSYK seçimleri olduğunu kaydetti. HSYK'da geniş tabanlı bir temsil sisteminden yana olduklarını iddia eden Menteş, 2010 referandumunda yapısı değiştirilen kurumun yargının sorunlarına çözüm üretemediğini savundu.

Toplantı, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş'in konuşmasının ardından basına kapatıldı. CİHAN

Yorumlar