"Yargıda adaletsizlik mesleğe alınırken başlıyor"

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, meslek hayatına başladığı günden bu yana yargıdaki sorunların büyük kısmının halen mevcudiyetini sürdürdüğünü vurgulayarak, "Bu sorunlardan ilki ve en önemlisi; adaleti kendi...

Google Haberlere Abone ol
"Yargıda adaletsizlik mesleğe alınırken başlıyor"

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, meslek hayatına başladığı günden bu yana yargıdaki sorunların büyük kısmının halen mevcudiyetini sürdürdüğünü vurgulayarak, "Bu sorunlardan ilki ve en önemlisi; adaleti kendi mesleki sistemimiz içerisinde henüz tesis edememiş olmamızdır. Bu adaletsizlik belki de ilk olarak mesleğe alınırken başlamakta. Daha sonra da terfi, atama ve disiplin konularında yapılan hak ve adaletten uzak uygulamalarla devam etmektedir." dedi.

Hakim ve savcıların biraya gelerek kurduğu “Yargıda Birlik Platformu'nun” “Büyük Çukurova Buluşması” Anemon Otel’de gerçekleşti. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantının açılışında konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Platform Üyesi Selahattin Menteş, ülke genelinde 15 bine yaklaşan hakim ve savcının sesi olma arzusu ile yola çıktıklarını söyledi.

Kurumsal yapısı değiştirilen HSYK’nın tüm çabalara rağmen (bahsedilen) sorunlara çözüm olamadığını ileri süren Menteş, “Bunun da sebebi yeni bir kurumsal kimliğe bürünen HSYK’nın maalesef kamuoyunda yanlış algı oluşturularak adeta bir 'ele geçirme' anlayışı ile şekillendirilmesidir. Ne yazık ki kısa süre önce yaşadığımız süreçte devletin birçok kademesinde olduğu gibi HSYK’nın da ‘ben’ merkezli bir zümre tarafından adeta kurtarılarak ele geçirildiğine üzülerek şahit olduk. Yine üzülerek belirtiyorum ki; bu anlayış kendisinden başkasına hayat hakkı tanımayan bir anlayıştır. Bu ‘ben merkezli’ anlayış maalesef beraberinde karşılıklı kamplaşmayı da getirmiştir. Bu karşılıklı kamplaşmalar, ideolojik zeminde cereyan ettiği için ‘ben merkezli’ bu anlayış, yargı mercilerinde katı tarafgirlikleri ortaya çıkarmıştır. Bu tarafgirlik yargıyı ülke yönetimi içinde adeta siyasi bir aktör gibi kullanmaktan da çekinmemiştir.” dedi. 

Platform üyelerinin HSYK seçimleri için bir araya gelmiş aday adaylardan oluşmadığının altını çizen Menteş, asıl amaçlarının HSYK’nın yapısını “Şeffaf, demokratik, bir grup ya da zümrenin etkisinden uzak, liyakati esas alan” ilkeler çerçevesinde oluşturmak olduğunu belirtti. Meslek hayatına başladıkları günden bu yana sorunlarının büyük bir kısmının halen mevcudiyetini sürdürdüğünü vurgulayan Selahattin Menteş, toplumda kurumsal bir problem yaşanmadan bunların siyasal bir zeminde tartışılıp çözüm üretilmediğini kaydetti. Menteş, şöyle devam etti: “Bu sorunlardan ilki ve en önemlisi; adaleti kendi mesleki sistemimiz içerisinde henüz tesis edememiş olmamızdır. Bu adaletsizlik belki de ilk olarak mesleğe alınırken başlamakta. Daha sonra da terfi, atama ve disiplin konularında yapılan hak ve adaletten uzak uygulamalarla devam etmektedir. Bunun yanında insan ruh ve beden gücünün çok ötesinde üzerimizde olan ağır iş yükü. Geçim sıkıntısı ve ekonomik zorluklar. Adil olmayan iş dağılımı, branşlaşmanın olmaması, sosyal hayat, aile ve sevdiklerimize yeterince zaman ayıramama gibi problemler peşi sıra gelmektedir. Tüm bu sorunlarla boğuşmamızın yanında kamuoyunda meydana gelen bir çok olumsuz gelişmenin faturası maalesef yargıya kesilmektedir. İşte bu sorunları beraberce, kuvvetimizi dağıtmayarak, birlikte aşabileceğimizi düşünüyorum.”

‘MADENCİLERİN HAKLARININ YARGI MAKAMLARI TARAFINDAN ÜST SEVİYEDE KORUNACAĞINA İNANIYORUM’

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, sözlerine Soma'da yaşanan maden faciasında şehit olan işçilere Allah'tan rahmet, Türk milletine başsağlığı dileyerek başladı. Yeldan, “Şehit olan 301 madencimizin ve yetim kalan 432 çocuğun tüm haklarının yargı makamları tarafından en üst seviyede korunacağı inancındayım.” diye konuştu. Organizasyonda, kimseyi ötekileştirmeyen yeni bir yargı yönetimi tesis etmek için hakim ve cumhuriyet savcılarının görüşlerinin alınacağını; sorun ve çözüm önerilerinin masaya yatırılacağını hatırlatan Yeldan, çıkacak sonuçların yargı teşkilatına yeni ufuklar açması temenni etti.

Programı yöneten HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran ise amaçlarının meslektaşlarıyla istişare etmek olduğunu hatırlattı. Başaran, “Bu seçime giderken neler yapmamız gerekiyor. Görüşlerinizi almak istiyoruz. Biz buraya resmi sıfatlarımıza binaen gelmedik. Biz hakim, savcı sıfatıyla buraya geldik.” ifadelerini kullandı. Açılış konuşmaları sonrası basına kapatılan toplantıya Platform üyeleri Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Ömer Topaç, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz’ın yanı sıra Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kilis illeri ile Ceyhan, Kozan, Nizip, İskenderun, Silifke, Tarsus, Elbistan ilçelerinde görevli hakim ve savcılar katıldı.

CİHAN

Yorumlar