'Yapay kalp' buluşu Prof. Oran'a Cenevre'den altın madalya getirdi

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
'Yapay kalp' buluşu Prof. Oran'a Cenevre'den altın madalya getirdi

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran’ın ‘Kalıcı Total Yapay Kalp Cihazı’ buluşu, dünya fikri mülkiyet örgütü World İntellectiual Property Organization (WIPO) tarafından İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen ve 45 ülkeden 700’den fazla buluşun tanıtıldığı ‘42. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarında’ altın madalya ile ödüllendirildi. Buluş, ayrıca Romanya Sibiu Üniversitesi Rektörlüğü ve İran Patent Kurumu tarafından da özel ödüle layık görüldü. Buluş, özellikle kalp yetmezliği gelişmiş ve artık kalp nakli programına alınmış hastalar için geliştirildi. Buluşla, hastaya cerrahi girişimle yapay kalp yerleştirilmesi hedefleniyor.

TÜRK BİLİM ADAMININ BULUŞUNA YOĞUN İLGİ

02-06 Nisan 2014 tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde 42’ncisi düzenlenen ’Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı’nda’ bu yıl Türk Patent Enstitüsü tarafından ülkemizi temsilen 3 buluş yer aldı. Yaklaşık 45 ülkeden 700’den fazla buluşun tanıtıldığı fuarda, Selçuk Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran’ın ‘Kalıcı Total Yapay Kalp Cihazı’’ kendi kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Fuarda ayrıca Prof. Dr. Bülent Oran’ın buluşuna Romanya Sibiu Üniversitesi Rektörlüğü ve İran Patent Kurumu tarafından da ‘özel ödül’ verildi. Fuarda oldukça ilgi gören Prof. Dr. Oran ve buluşu, bazı bilimsel nitelikli konferanslardan da çok sayıda davet aldı.

KALP NAKLİ HASTALARI İÇİN GELİŞTİRİLDİ

Kategorisinde altın madalya kazanan “Kalıcı Total Yapay Kalp Cihazı” adlı buluşu hakkında bilgi veren Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, “Buluş özellikle kalp yetmezliği gelişmiş ve artık kalp nakli programına alınmış hastalar için geliştirildi. Hastanın kalbine cerrahi girişimle yerleştirilecek olan yapay kalp cihazı, tüm avantaj ve dezavantajları dikkate alınarak tasarlandı. Buluşta ayrıca gerekli olan enerjinin kablosuz enerji aktarımı ile sağlanması öngörüldüğü için cihazın enerji tüketimi oldukça az ve yıllarca hastalara yüksek yaşam kalitesi sunması öngörüldü. Bu buluş, Selçuk Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi bünyesindeki PADES (Patent Destek Programı) tarafından da desteklendi. Çalışmamda bana destek olan PADES başta olmak üzere tüm kurum ve kişilere yürekten teşekkür ederim.” dedi.
CİHAN

Yorumlar