Yanlış bilgilendirme tavuk tüketimini olumsuz etkiliyor

Türkiye’de kişi başına piliç tüketimi yılda 20-25 kilogram. ABD’de ise bu rakam 40-45 kilogram.

Google Haberlere Abone ol
Yanlış bilgilendirme tavuk tüketimini olumsuz etkiliyor

Türkiye’de kişi başına piliç tüketimi yılda 20-25 kilogram. ABD’de ise bu rakam 40-45 kilogram. Türkiye’de beyaz et tüketiminin az olmasının sebebi yanlış bilgilendirme. Özellikle endüstriyel işletmelere karşı oluşturulan yanlış bilgiler şehir efsanesi olarak dilden dile yayılıyor. Sektörün tüm oluşumları için mücadele başlatan Erpiliç yanlış bilinen ve hurafe olarak kulaktan kulağa dolaşan bu dedikodulara açıklık getiriyor.

Toplumunda piliçlerin 45 günde büyümesi için hiç uyutulmamasına kadar geniş bir yanlış bilgi kirliliğinin bulunduğuna dikkat çeken Erpiliç, “Özellikle 45 günde pilicin kesilmesi konusunda oluşan spekülasyonlar sektördeki birçok kuruluşu zan altında bırakıyor. Oysaki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından en iyi şekilde denetleme yapılan sektörlerin başında beyaz et sektörü geliyor ve üretimin sayılı entegre firmalar tarafından yapılması da bakanlığın denetimlerini kolaylaştırıyor.” diyor.

Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek de, biyolojik değeri bakımından yumurtadan sonra, en değerli protein özelliğine sahip besinin tavuk olduğunu söyledi. Özellikle çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi açısından düzenli protein tüketiminin çok önemli olduğunu kaydeden Ericek, şu bilgileri verdi: “Ülkemizde tavuk tüketimi düşük seviyelerde. Bize gelen sorular ve taleplerden yola çıkarak anlıyoruz ki insanlar sektörümüz ile ilgili çok yanlış bilgilerle doldurulmuş. İnsanlarda vicdani olarak açılmaya çalışan yaralardan biri piliçlerin 45 günde kesilmesinin yanlış olduğu yönünde. Oysaki etçi tavukların günümüzde bu derece hızlı büyümelerinin esas nedeni beslenmeleri ya da hormon verilmeleri değildir. Esas olarak bu büyümenin yüzde 85’i genetik seleksiyonlardır. Beslenme ve diğer bakım şartlarının buradaki etkisi sadece yüzde 15’dir. Genetik sözcüğü insanları tedirgin etmekte fakat burada geçen ‘genetik seleksiyon’ sözcüğünün genetiği değiştirilmiş tavukla alakası yoktur. Yapılan iş yıllar süren ıslah ve seleksiyon sonucu en yüksek et verimine ve hızlı gelişme özelliğine sahip tavuk ırklarının elde edilmesi ve bunların birbirleriyle melezlenmesi sonucu civciv elde edilmesidir. Daha genel bir açıklamayla; pilicin normal yetiştirme süresi 45 gün ve hatta istenilen kesim ağırlığına bağlı olarak daha da aşağı ya da yukarısıdır. Bu süre damızlık firmalarının sürekli yaptıkları ıslah çalışmaları ve iyi yetiştiricilik uygulamaları ile sağlanıyor. Piliç üretiminde kullanılan civcivler, yapılan seleksiyona ve melezlemeye dayalı ıslah çalışmaları sonucu en iyi performansı verecek şekilde geliştirilmişlerdir. Diğer taraftan piliçlerin enerji ve her türlü besin maddeleri ihtiyaçları tam olarak belirlenerek, hayvanlar bu ihtiyaçları tam olarak karşılayan yemlerle beslenirler. Piliçlerin barınma koşullarının en üst düzeylere çıkarılmış olması ve sağlık konusundaki başarılı uygulamalar da bu sürecin ana nedenleridir. Bunlar dışında gelişimleri için herhangi bir ilaç ya da hormon kullanımı söz konusu değildir.” CİHAN

Yorumlar