Yanıkdere şehit torunu: Kazım Karabekir’in ismini silmek isteyenleri kınıyoruz

Yanıkdere’de şehit olan Abdülkadir Köylü’nün torunu Zafer Köylü, “Dedem derdi ki oğul biz namusumuzu, şerefimizi, hayatımızı evvel Allah Kazım Karabekir, Deli Halit Paşa ve askerlerine borçluyuz. Şimdi soruyorum. Namusunuzu, şerefimizi...

Google Haberlere Abone ol
Yanıkdere şehit torunu: Kazım Karabekir’in ismini silmek isteyenleri kınıyoruz

Yanıkdere’de şehit olan Abdülkadir Köylü’nün torunu Zafer Köylü, “Dedem derdi ki oğul biz namusumuzu, şerefimizi, hayatımızı evvel Allah Kazım Karabekir, Deli Halit Paşa ve askerlerine borçluyuz. Şimdi soruyorum. Namusunuzu, şerefimizi dedelerimizin hayatını kurtaran Kazım Karabekir’in ismini gök kubbeye yazılması gerekirken cadde ve sokaklardan silmek isteyenleri kınıyoruz.” dedi.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) ve Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) tarafından düzenlenen 21. Sultan Sekisi Toplantısının bu yılki konusu Yanıkdere şehitleriydi. Yanıkdere şehitliğinde düzenlenen anma programı açılış konuşmalarıyla başladı. Burada konuşan Yanıkdere’de şehit olan Abdülkadir Köylü’nün torunu Zafer Köylü, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık’ın Kazım Karabekir’in adının cadde ve sokaklardan kaldırılması ile ilgili sözlerine tepki gösterdi. Köylü şöyle konuştu: “Dedem derki kafirin en zalimi en merhametsizi Ermeni’dir. Ruslar bize bir şey yapmadı. Ruslar savaş esirini 4 gün sonra bıraktılar. 1917’de Rusya’da ihtilal olunca Ruslar silahları Ermenilere verip gitti. Bizde genç yoktu, yaşlı kadın ve çocuklar vardı. Ermeniler bu milletin kökünü kazımaya yemin etmiş, bu milleti diri diri yakıyorlardı. Bizi ikişer üçer Yanıkdere’ye götürüyorlar, kazma verip çalıştırıyorlar, sonra da süngüyle çalıştırıyorlardı. 'Bizi kurşunla vurun' dedik. 'Size kurşun mu harcayalım' dediler. Kafama tüfekle vurdular ki bayıldım. Ayıldığımda kafamdaki kırık kemikleri elimle temizledim. Millet Yanıkdere’ye yaralı ve ölülerini almaya koşuyordu.”

ER-VAK Başkanı Erdal Güzeli, asıl soykırımın yapıldığı yerin Erzurum olduğunu dile getirdi. Güzel, “Bu şehrin ruhu var. Biz bu ruhu yaşadığımız acılarda çektiğimiz ıstıraplardan aldık ve büyüttük. Bu ruhu ayakta tutan önemli mekanlardan birisi de Yanıkdere şehitliğidir. Yaklaşık 3 bin kişi burada hunharca katledilmişlerdir şehit edilmişlerdir. Bizde buradan haykırıyoruz asıl soykırımın yapıldığı yer Erzurum ve Anadoludur. Gelecek nesillerimize burada yaşanan vahşeti anlatmak sorumluluğumuzun gereğidir.” diye konuştu.

“YANIKDERE ŞEHİTLİĞİNİN ACISINI ANLATAN BİR AĞITIMIZ YOK”

Yanıkdere Romanı Yazarı Mehmet Dağıstanlı ise Yanıkdere ile ilgili olarak bir sinema filminin çekilmesi gerektiğini ifade etti. Dağıstanlı, “Senaryonun çalışmasını yaptık ama tıkandığımız noktalar oluyor. Valiliğimizi, Rektörlüğümüzün el atması lazım. Maliyeti bizi aştığı için tıkandık. Her şeyi hazır toplantıları da yapılmıştır. 100 yıl geçmiştir. Dünya çapında ünü olan Erzurum’da Yanıkdere şehitliğinin acısını anlatan bir ağıtımız yoktur. Bunun çalışmalarını yaptık. İnşallah olur. Bir çalışmamız daha şudur: Çanakkale’de olduğu gibi burayı da şehitlik alanı haline getirmektir. Bunun projesi de hazırlanmıştır. İnşallah kazmanın vurulacağına inanıyorum."

Konuşmaların ardından şehitlerin anısına dua okundu. CİHAN

Yorumlar