Yamaç paraşütünde 2014 hedefi 90 bin uçuş

Türkiye’nin ve dünyanın en gözde yamaç paraşütü merkezlerinden biri olan Ölüdeniz Babadağ’da 2013 yılı sonunda 75 bin kişi uçuş gerçekleştirdi. Açılacak yeni pistler ve kazaların en aza indirilmesi için alınan tedbirlerle bu sayının...

Google Haberlere Abone ol
Yamaç paraşütünde 2014 hedefi 90 bin uçuş

Türkiye’nin ve dünyanın en gözde yamaç paraşütü merkezlerinden biri olan Ölüdeniz Babadağ’da 2013 yılı sonunda 75 bin kişi uçuş gerçekleştirdi. Açılacak yeni pistler ve kazaların en aza indirilmesi için alınan tedbirlerle bu sayının 2014 yılı sonunda 90 bine ulaşması hedefleniyor. 2014 turizm sezonu için Babadağı'nda alınan tedbirlerle ilgili açıklama yapan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, yeni dönemde paraşütçülerin yanı sıra paraşütlerin de sıkı denetimden geçirileceğini kaydetti.

PİLOTLAR ALKOL VE TEÇHİZAT KONTROLÜNDEN GEÇİRİLİYOR

Pilotların alkol ve bağımlılık kontrollerinin sıkı şekilde kontrol edildiğini anlatan Çalık, hedeflerinin her pistte farklı kontrol ekibi oluşturmak olduğunu belirtti. Çalık, "Türk Hava Kurumu yetkilileri ile pilotlar kooperatifi temsilcilerinin katılımı ile bir toplantı yaptık. Biraya getirip yaşanan sorunlar neydi çözüm önerileri nedir bunları masaya yatırdık. Babadağ’daki uçuşları düzenleyen uçuş yönergesi var. Onun güncellenmesi için birkaç madde daha ilave ettik. Pilotların alkol ve diğer bağımlılık maddelerinin kontrolü sağlandı. Uçuş kontrolü heyeti var onu düzenliyoruz onun yetkilerini düzenledik. Paraşütler kontrol ediliyor. Türk Hava Kurumunun yetkili elemanlarınca ve meteorolojik verilerin dijital ekranlarda görülebilmesi için de meteoroloji bölge müdürlüğünün orada yatırımı olacak." dedi.

Ambulans ve sağlık ekiplerin, olası kazalara karşı havadan ve karadan kurtarma ekiplerinin hazır olarak beklediğini kaydeden Kaymakam Çalık, Babadağ'ı yamaç paraşütü sporunda marka haline getirildiğini söyledi. Çalık, bu marka değerini iyi kullanıp yamaç paraşütü ile uçuş yapan kişi sayısını bu yıl 90 bine çıkarmayı hedeflediklerini duyurdu.

KAZALARI SİNGLE(TEK BAŞINA) UÇAN PİLOTLAR YAPIYOR

Bölgede son 2 yıldır tandem(ikili) atlayışlarda ölümlü kazaların meydana gelmediğini hatırlatan Kaymakam Çalık, kazaların genellikle single(tek başına) uçuş yapan pilotlar tarafından yapıldığını açıkladı.

Single uçuşların yaşadığı kazaların ana sebebinin pilotların teknik yetersizlikleri sonucu meydana geldiğini söyleyen Ekrem Çalık, bunu uygun olmayan havalarda uçuşa çıkmalarının takip ettiğini söyledi. Herkesin belirlenen kurallara uymak zorunda olduğunu aksi halinde ölümle biten kazalara sebebiyet verildiğine vurgu yapan Çalık, şöyle konuştu: "Buradaki uçuş kontrol heyeti; Türk Hava Kurumunun yetkili pilotu, Pilotlar Kooperatifi ve Ticaret Odasının kurduğu Güç Birlik Temsilcilerinden oluşan teknik bir heyet. Oradaki düzenlemeleri bizim kontrolümüzde sağlıyor. Gerektiğinde biz onların hazırladığı denetim raporlarını, tutanakları burada sportif kurulu toplayarak kararlar alıyoruz. Uymayanlar hakkında cezalarda uygulanabiliyor. Belirlenmiş olan kurallara uyulması son derece önemli."

12 AY UÇUŞ İÇİN YENİ PİSTLERİN YAPILMASI ZORUNLULUKTUR

Turizmi 12 aya yayma ve sezonu genişletmenin önemli bir yolunun her mevsim faaliyetlerin yapılabilir olmasından geçtiğini anlatan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, "Bin 700 rakımlı pisti 6 ay kullanıyoruz daha sonra duman altı oluyor. Kış bastırıyor, kullanılamıyor. Bin 200 ve 700 metrede pistler olursa kışında gelip uçmak isteyenler bu amaçlarına ulaşırlar. Hava açık güneşli olduğunda 4 mevsim uçuş yapılabilecek artık Fethiye'de. Düşük koddaki pist açma gerekçesinde bu sporun bu turizm faaliyetinin diğer mevsimlerde de yapılabilmesini sağlamaktır tek amaç." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar