Yalıtımsız bina cepte delik açıyor

Antalya'da il genelinde 140 bin binanın yüzde 85'inde yalıtım bulunmamasının elektriğe üç kat fazla para harcanmasına neden olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Yalıtımsız bina cepte delik açıyor

Antalya'da il genelinde 140 bin binanın yüzde 85'inde yalıtım bulunmamasının elektriğe üç kat fazla para harcanmasına neden olduğu belirtiliyor.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Eryap AŞ CEO’su Emrullah Eruslu, ısıtma ve soğutmada en pahalı enerji türünün elektrik olduğunu söyledi. Yalıtımsız binaların ise enerji maliyetini artırdığına dikkat çeken Eruslu, dernek olarak yaptıkları araştırmaya göre Antalya'da binaların yüzde 85'inin yalıtımsız olduğunu belirtti. Antalyalıların yalıtımsız binalarda ikamet etmeleri nedeniyle enerjiye üç kat fazla bedel ödediğini vurgulayan Eruslu, ''Binaların tümü yalıtımlı olsa Antalya’da ekonomiye yıllık 1 milyar TL’nin üzerinde bir katkı sağlanabilecektir." dedi.

Antalya'da düzenlediği basın toplantısında yalıtım alanındaki gelişmeler hakkında bilgi veren Emrullah Eruslu, yalıtımlı binaların ısıtma ve soğutma masraflarını yarı yarıya azalttığına dikkat çekti. Antalya'daki 140 bin binanın çok azında yalıtım olduğuna işaret eden Eruslu, devletin bina sahiplerini yalıtım yaptırmaları konusunda teşvik etmesi gerektiğini savundu.
Antalya'da klima ile ısıtma ve soğutma sağlandığını hatırlatan Eruslu, şöyle konuştu: "Bir taraftan inanılmaz enerji harcanırken diğer taraftan da çok büyük maliyetler ödeniyor. Antalya’da yalıtımsız binanın ısıtma ve soğutma için yıllık harcaması 14 bin TL düzeyine ulaşırken, yalıtım yapılarak enerji verimli hale getirilmiş bir binanın yıllık gideri 7 bin TL düzeyinde kalıyor. Antalya halkı yalıtımsız binalar nedeniyle neredeyse 1 milyar TL fazla bedel ödüyor.”

Eruslu, Antalya'da yıllık ortalama 10,5 milyar kilovat saat elektrik enerjisi harcandığı bilgisini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar