Yalçın Akdoğan: AYM'nin aldığı kararı son derece isabetli görüyoruz

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Pendik’te katıldığı bir kültür merkezinin açılışının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularına cevap verdi.

Google Haberlere Abone ol
Yalçın Akdoğan: AYM'nin aldığı kararı son derece isabetli görüyoruz

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Pendik’te katıldığı bir kültür merkezinin açılışının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularına cevap verdi. Anayasa Mahkemesi’nin eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili verdiği kararı değerlendiren Akdoğan, “Yaşın yanında kuru da yanmamalıdır. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararı son derece isabetli bir karar olarak görüyoruz, tutukluluk bir cezalandırma yöntemi olmamalıdır.” dedi.

Yalçın Akdoğan, Pendik’te bir kültür merkezinin açılışını yaptı. Açılışın ardından uzun tutukluluk süresi konusunda AK Parti’nin düşüncesinin belli olduğunu söyleyen Akdoğan, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da rahatsızlığının ortada olduğunu söyleyerek en son mecliste tutukluluk süresinin 10 yıldan 5 yıla düşürülmesi ile ilgili bir kanun çıkarmış olduklarını anlatarak şöyle konuştu: “Bu gerçekten büyük bir haksızlıktır. İnsanlara kesinleşmiş bir hüküm olmadan, mahkumiyet kararı olmadan 10 yıl, 10 yılı aşkın süre cezaevinde tutmak gerçekten büyük bir kişi hakkı ihlalidir. Bu yanlışın giderilmesi gerekiyordu ve meclisimiz bunu 5 yıla indirerek bu konuda bir olumlu adım atmış oldu. Tabi burada mahkemelerin daha hızlı çalışması, yargılamaların daha hızlı gerçekleşmesi önem taşıyor. İlker Başbuğ konusunda da Başbakanımız dün katıldığı bir televizyon programında da düşüncesini ortaya koydu. Genel Kurmay Başkanlığı yapmış bir kişinin tutuksuz yargılanması gerektiğine dair o günlerde de düşüncelerini açıklamıştı. Bizim bu konudaki duruşumuz değişmedi. Bu tür davalarda yani Ergenekon’la ilişkili davalarda birçoğunda AK Parti taraf olmuştur, müdahil olmuştur. Darbeci anlayışa karşı mücadele veren iktidar AK Parti iktidarı olmuştur, bu ayrı bir durumdur. Ama burada sap ile samanı karıştırmamak, yaş kuru birbirine karıştırmamak gerekiyor. Birileri haksız bir şekilde cezaevlerine doldurulduysa veya birtakım delillerle ilgili tartışmalar varsa, elbette bunların da daha ciddi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Yani burada yaşın yanında kurunun da yanmaması gerekir. Bizim hassasiyetimiz buna dönüktür ve bu konuda kamuoyu vicdanında bir soru işareti varsa tutuklamalarla ilgili veya mahkumiyetlerle ilgili, elbette bununla ilgili de bunun değerlendirilmesi gerekir.”

Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararı son derece isabetli bir karar olarak gördüklerini kaydeden Akdoğan, tutukluluk halinin bir cezalandırma yöntemi olmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Mahkemeler daha hızlı bir şekilde yargılamayı bitirmeli ve mahkumiyet karalarını vermelidir. Aksi halde siz 10 yıl bir insanı tutuklu yargılarsanız 10 yıl cezaevinde kalan bir kişiyi hakimin ‘sen suçsuzmuşsun, seni bırakıyorum’ demesi de zorlaşıyor. Veya birkaç yıllık bir ceza aldığında sebepsiz yere cezaevinde yatmış oluyor. Bu başka birtakım hak mahrumiyetlerini ortaya çıkartıyor. Bu yüzden bu konuları biz hükümet olarak, yasama olarak gereken adımları attık, inşallah yargıda da bunun olumlu yansımaları olur diye düşünüyoruz.”

Törene AK Parti milletvekilleri Erol Kaya ve Metin Külünk de katıldı.
CİHAN

Yorumlar