Yakma resim sanatını geleceğe taşıyorlar

Hatay'da unutulmaya yüz tutan ahşap yakma sanatı, Zeynep ve Naim Gülbol çifti tarafından yeni nesillere aktarılıyor. Restore edilen eski Antakya evinde kurdukları atölyelerinde bir çok eseri ahşap yakma tekniği ile yeniden canlandıran Gülbol...

Google Haberlere Abone ol
Yakma resim sanatını geleceğe taşıyorlar

Hatay'da unutulmaya yüz tutan ahşap yakma sanatı, Zeynep ve Naim Gülbol çifti tarafından yeni nesillere aktarılıyor.

Restore edilen eski Antakya evinde kurdukları atölyelerinde bir çok eseri ahşap yakma tekniği ile yeniden canlandıran Gülbol Çifti, bir yandan da bu sanat dalını özellikle kadın kursiyerlere öğretmeye çalışıyor.

Geçmişi 19'uncu yüzyıla dayanan bu sanat dalının kabiliyeti olanlar için vazgeçilmez bir uğraş olduğunu anlatan Zeynep Gülbol, bu sanatla eşi vasıtasıyla tanışmış. Resme merakı olduğu dönemlerde Naim Gülbol ile tanışan ve ahşap yakma sanatını eşinden öğrenen Zeynep Gülbol, ilerleyen zamanlarda Naim Gülbol ile hayatını birleştirmiş. Şimdi sergiden sergiye tablo yetiştirmeye çalışan Gülbol çifti, bu dala gösterilen ilgiden memnun. Bundan 5-6 yıl önce yapılan tabloların vatandaşlar tarafından baskı zannedildiğini söyleyen Naim Gülbol, son yıllarda ahşap yakma tekniğinin benimsendiğini ve öğrenmek için bir çok kişinin kendilerine başvurduğunu söyledi.

Ahşap yakma tekniğinin fazlasıyla sabır gerektirdiğini anlatan Zeynep Gülbol, yakma sanatında geri dönüş olmadığını söyledi. Gülbol "Sabır ve kabiliyet isteyen bir dal olmasına karşın zevk veren bir sanat. Özellikle resme meraklı bayanların bu dal ile hobi olarak dahi olsa ilgilenmelerini tavsiye ediyorum." dedi.

Yakma sanatını 40 yıl önce mobilya üzerinde öğrendiğini ve bunu farklı alanlarda kullanmak üzere harekete geçtiğini anlatan Naim Gülbol, Antakya Arkeoloji Müzesi'ndeki mozaik eserler, dünya genelindeki tarihi eserler ve mozaikler ile çizgi film kahramanlarını resmettiklerini söyledi.

Zeynep ve Naim Gülbol çifti, tablolar ve yakma sanatı ile işlenmiş küpe, kolye, kaşık gibi ürünleri turistlere satıyor

CİHAN

Yorumlar