"Yakınını kaybeden dostunuzun yasını paylaşın ki süreci kolay atlatsın"

Medical Park Samsun Tıp Merkezi’nden Psikolog Enise Öziç, yakınını kaybeden birisinin ‘yas sürecini sağlıklı atlatabilmesi’ için dostlarının o kimsenin yanında olması gerektiğine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
"Yakınını kaybeden dostunuzun yasını paylaşın ki süreci kolay atlatsın"

Medical Park Samsun Tıp Merkezi’nden Psikolog Enise Öziç, yakınını kaybeden birisinin ‘yas sürecini sağlıklı atlatabilmesi’ için dostlarının o kimsenin yanında olması gerektiğine dikkat çekti. Öziç, “Yas süreci yaşayan birisine destek olmak adına sadece onu dinlemek, acısını paylaşmak, onu anladıklarını, üzüldüklerini ve her zaman onun yanında olduklarını dile getirmek hatta sessizce yanında kalmak bile bir destektir.” dedi.

Yas sürecinin kişinin yakınını kaybettiği andan başlayıp ortalama bir yıl gibi bir süre devam edebildiğini söyleyen Psikolog Enise Öziç, “Bu süre içinde yakınını kaybeden kişide ilk etapta hissizlik, inkar, kabullenememe, şaşkınlık, her an kaybettiği kişinin geleceği hissi ve sosyal yaşama adapte olamama gibi belirtiler oluşabilmektedir. Ardından gerçeklerle yüzleşmeye başladıkça depresyon süreci başlamaktadır. Bu süreçte sürekli ağlama isteği, agresiflik, çabuk öfkelenme, hiçbir şeyden zevk alamama, her şeyin anlamını yitirdiği düşüncesi ve uykusuzluk, iştahsızlık gibi depresif belirtiler daha belirginleşebilmektedir. Depresif belirtilerin yaşandığı süreç ortalama birkaç hafta ile 6 ay arasında olmaktadır.” şeklinde ifade etti.

Depresyon süreci atlatıldığında iyileşme sürecinin başladığını söyleyen Öziç, “Ancak iyileşme sürecinin başlamasını geciktiren birçok faktör vardır. Bunlardan en önemlisi yas sürecinin sağlıklı atlatılamamasıdır. Örneğin özellikle yasın ilk birkaç ayında ‘güçlü olmalıyım, ağlamamalıyım’, ‘onun ölümünün konuşulduğu bütün ortamlardan uzaklaşmalıyım’, ‘yakınımın ölümünü yok saymalıyım’, ‘içime atmalıyım, kimseyle paylaşmamalıyım’ gibi gerçeğe uygun olmayan düşünce hataları ve sosyal paylaşımdan uzaklaşmaya çalışmaktır. Bu tür durumlar yas sürecinin uzamasına ve yaşam kalitesinde ciddi bozulmalara neden olabilmektedir.” dedi.

“ACISINI YAŞAMASINA İZİN VERİN”

Psikolog Enise Öziç, “Yas sürecinin sağlıklı atlatılabilmesi için kişi ne yas duygusunu yaşamaktan uzak kalmalıdır ne de kayıp olmasına rağmen olmamış gibi davranmalıdır. Bu nedenle zor olsa dahi kişi kendisine yas sürecini yaşaması için izin vermelidir. Çevresine ya da sevdiklerine hissettiği duyguları açmalı ve onların duygularını ve acısını paylaşabilmelerine izin vermelidir.” şeklinde konuştu. Teselli verirken kullanılan ‘Allah onun ömrünü sana versin’, ‘çok gençti yazık’, ‘çok çekmişti kurtuldu’ gibi cümlelerin yası yaşayan kişiyi daha çok üzeceği gerekçesi ile bu tür tesellilerden kaçınılmasını tavsiye eden Öziç, şunları ekledi: “Sonuç olarak sağlıklı yas dönemi yaşandığında belirli bir zaman sonra kaybedilen kişi değerinden hiçbir şey kaybetmeyerek en özel anılar arasında yer alabilmektedir. Ancak tüm bunlara rağmen yas yaşayan kişi kendisini sosyal çevreye hiç açmıyor, 6 aydan uzun bir süredir kendisinde hala depresif belirtiler hissediyor, iş-sosyal uyum ve yaşama geri dönmeye odaklanamıyorsa bu durumda mutlaka bir uzmandan yardım alması gerekmektedir.” CİHAN

Yorumlar