Yağışlar toprak üstündekini vurdu altındakine ise yaradı

Son günlerde hasat mevsimine yakın yaşanan şiddetli yağmur ve dolu yağışı, arpa, buğday gibi tarım ürünlerine büyük zarar verirken toprak altındaki ürünlere ise yaradı. Samsun'un Havza ilçesinde etkili olan yağışlar, genellikle Yenice...

Google Haberlere Abone ol
Yağışlar toprak üstündekini vurdu altındakine ise yaradı

Son günlerde hasat mevsimine yakın yaşanan şiddetli yağmur ve dolu yağışı, arpa, buğday gibi tarım ürünlerine büyük zarar verirken toprak altındaki ürünlere ise yaradı. Samsun'un Havza ilçesinde etkili olan yağışlar, genellikle Yenice Mahallesi'nde yetiştirilen şekerpancarı ve patates tarlalarında yaşanan su sıkıntısına çözüm oldu. Ayçiçeklerde de yağan yağmurların verimi artıracağına dikkat çekildi.

Daha öncesinde arpa ve buğday gibi ürünler, dolu ve şiddetli yağan yağmurdan zarar görmüştü. Yer altında bulunan ve doludan fazla zarar görmeyen patates ve pancara ise yağan yağmurlar hayat verdi. Bu ürünlerin, tam döl verme zamanında olduğuna dikkat çeken üreticiler, yer üstünde yaşadıkları ürün kaybını, yer altındakilerden telafi edeceklerine vurgu yaptı. Yenice Mahallesi'nden patates yetiştiricisi Ahmet Kurt Pehlivaner, patates ve ayçiçeğinin ağustos ayının sonları ve eylül ayında hasat yapıldığını belirterek son yağan yağmurların bu ürünler için büyük bir nimet olduğuna dikkat çekti. Pehlivaner, "Yağmur ve dolu yağdı ama patatese zararı fazla olmadı. Susayan tarlalara bu yağmurlar iyi geldi." dedi. Pehlivaner, "Arazi kuvvetli olursa mahsulü o kadar verimli alırsın, bölgeden bölgeye değişiyor ayrıca patatesin toprak yerinin sarıya meyilli kaba toprak olması, gevşek olması tohumda güzel olursa verim çok güzel oluyor. Bakımını zamanında yapmak lazım eğer yapmazsan verimi düşük alırsın. Bu günlerde yağmurun bol yağması sebebiyle Yenice patateste rekor yapacak." şeklinde konuştu.

    Havza Ziraat Odası Başkanı Fahri Şahin ise "Bu sene buğdayda telafisi olmayan çok büyük zarar meydana geldi. Dolu vurdu, kuraklık oldu, felaket oldu bu felaketlerin arkasından sevindirici haberler de vermek istiyorum. Buğday'da bu şekilde zararlar olurken ayçiçeğinde, şekerpancarında ve patateste son yılların rekorunu yaşayabiliriz." diye konuştu.

    "ÖNCE KURAKLIK SONRA DOLU VURDU "

    Samsun’un önemli bir tarım bölgesi olan Havza’nın iklim olarak az yağış alan bir bölge olduğuna vurgu yapan Şahin, bölgede bulunan Tersakan Irmağı’nın büyük bir katkısının bulunduğunu dile getirerek "Bu ırmaktan çevresinde sulama yapılabildiği için farklı farklı ürünler yetiştirebiliyoruz. Vezirköprü yolu üzerinde olan Çayırözü, Şeyhsafi gibi bölgelerde ise genel olarak buğday, arpa gibi ürünlerin ekilip biçiyor. Bu ürünler için de mevsiminde yağış olursa iyi ürün alıyoruz. Maalesef bu yıl ilk başlarda yaşanan kuraklık, hasat mevsimine yakın yağan dolu ve şiddetli yağışlar ürünlerimize büyük zarar verdi." ifadelerini kullandı.

    "İBİ PROJESİ İLE 65 BİN DÖNÜM ARAZİ SULANACAK"

    Havza Ziraat Odası olarak büyük önem verdikleri Ladik İbi Sulama projesine dikkat çeken Şahin, "Bu proje faaliyete geçerse ilçemizde 65 bin dönüm arazi sulanacak. Buradan yetkililere sesleniyorum özellikle bir fert olarak şahıs olarak temsil ettiğim kurum başkanı olarak Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü'ne (DSİ) Samsun milletvekillerine bu projeyi takip edip sulama şartlarına kavuşursak çiftçimizde bizde rahat bir nefes alacağız. Dünyada eşi benzeri görülmeyen bir Ladik gölüne sahibiz özelliği 900 yüz metrede toplanan su Havza’ya geldiğinde ise 675 metreye kadar ulaşıyor. Bölgede DSİ'nin hiçbir sulama tesisi yok müracaatlarımızın gerekli önem verilmesini istiyoruz." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar