Yabancı gelinler, çocuklarının geleceği için Türkçe öğreniyor

Antalya ve turistik ilçelerinde yerleşik yaşayan yabancılar, pazarlarda rahat bir şekilde alışveriş yapmak için Türkçe öğreniyor.

Google Haberlere Abone ol
Yabancı gelinler, çocuklarının geleceği için Türkçe öğreniyor

Antalya ve turistik ilçelerinde yerleşik yaşayan yabancılar, pazarlarda rahat bir şekilde alışveriş yapmak için Türkçe öğreniyor. Antalya bölgesinde 34 ülkeden 54 bin 300 yerleşik yabancı yaşıyor. Antalya'nın en fazla yerleşik yabancının yaşadığı ilçe ise Alanya. Alanya'yı Manavgat Side, Kaş, Kaş'ın Kalkan beldesi, Kemer ve Gazipaşa takip ediyor. Alanya'da Almanlardan sonra en fazla yerleşim yaban millet Ruslar.
Yerleşik yabancıların Türkçe öğrenmelerinde pazarda rahat bir şekilde alışveriş yapma yanı sıra yabancı gelinlerin, çocuklarının babalarıyla iletişim kurmada dilinin Türkçe olması istemesi de önemli rol oynuyor.
Manavgat Halk Eğitim Merkezi(HEM) Müdürü Hüseyin Geyikoğlu, Manavgat'ta en fazla yerleşik yabancının yeri dünyaca ünlü turizm beldesi Side olduğunu kaydetti. 5 yıl içinde Manavgat HEM'de açtıkları Türkçe kurslarıyla 310 yerleşik yabancıya Türkçe öğrettiklerini belirten Geyikoğlu, en fazla talebin yerleşik yaşayan Alman, Belçika, Rus, Hollanda, Avusturya, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Polonya, Ukrayna, Gürcü ve İsviçreli gelinler olduğunu kaydetti. Geyikoğlu, "Yerleşik yabancılardan yoğun Türkçe öğrenme talebi alıyoruz. Yabancı gelinler Tükçe öğrenerek çocuklarına kendi dillerin dışında babasının dilinide öğretmek istiyor. Yerleşik pazarcılarda Türkçe öğrenerek çarşıda pazarda alışveriş yaparken domatesi, biberi ve patatesi Türkçe olarak almak istiyoruz." dedi.
Antalya Türk-İngiliz Dostluk Grubu Başkanı Grant John Maxweel, 8 yıldır Manavgat'ta yaşadığını meramını anlatacak kadar Türkçe kursuna katılarak Türkçe öğrendiğini söyledi. Antalya bölgesinde İngilizlerin yoğun yaşadığı yerin Kaş ve Kalkan olduğunu belirten Maxweel, aynı toplumda birlikte nefes olan toplumların yaşadığı yerde rahat bir şekilde iletişim kurması için Türkçe öğrenmesinin gerekli olduğuna inandığını kaydetti.
Rus Yeminli Mütercüman Asım Baştuğ, son yıllarda Alanya'da Almanlardan sonra Ruslarda yerleşme olduğunu söyledi. Alanya ve Side'de 5 bin yerleşik Rus'un yaşadığını belirten Baştuğ, bunun yüzde 12'sinin Rus gelinler olduğunu, çocuklarına Türkçe öğretmek için Türkçe kursuna gittiğini kaydetti. Baştuğ, "Ruslar Alanya ve Side'ye yerleştikten sonra Türkçe öğrenmeye ilgi gösteriyor. Alanya ve Side'de uzun süreli yaşamak için Türkçe öğrenme gereği duyuyorlar." ifadesini kullandı.
CİHAN

Yorumlar