Yaban ördeklerin kuluçka dönemi sona eriyor

Mersin’in Silifke İlçesine Bağlı Taşucu Mahallesinde bulunan Göksu Deltası Kuş Cenneti'nde yaban ördeklerinin kuluçka dönemi sona eriyor.336 kuş türü ve 400’ün üzerinde bitki türünü barındıran Göksu Deltasında kış mevsimini geçiren...

Google Haberlere Abone ol
Yaban ördeklerin kuluçka dönemi sona eriyor

Mersin’in Silifke İlçesine Bağlı Taşucu Mahallesinde bulunan Göksu Deltası Kuş Cenneti'nde yaban ördeklerinin kuluçka dönemi sona eriyor.

336 kuş türü ve 400’ün üzerinde bitki türünü barındıran Göksu Deltasında kış mevsimini geçiren yaban ördekleri havaların ısınmasıyla birlikte kuluçkadan yavru ördekleri çıkartmaya başladı. Özellikle sazlıkların arasına yumurtlayan saz horozu ve yeşilbaşlı ördekler ve diğer yaban ördekleri teker teker deltanın sularına yavrularını bırakıyor. Çakallardan yumurtalarını koruyup dünyaya getiren ördekler, yavrularına suda yüzmeyi de öğretiyor.

Deltada, özellikle saz horozu, yaz ördeği, flamingo, balıkçıl, pelikan, pas-baş, dalagan, angıt, turaç, mahmuzlu kız kuşu, uzun bacak batak kırlangıcı, İzmir yalıçapkını, arıkuşu, bıyıklı saz bülbülü, dikkuyruk ve ötleğen kuşlarının Türkiye'deki başlıca üreme alanlarından birisi olduğu bilinmekte.

Göksu deltası, ayrıca nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları (Caretta caretta. Chelonias mydas) ile mavi yengeçin (Callinectes sapidus) dünya üzerindeki çok az kalan yumurtlama alanlarından biri olması nedeni ile de ayrı bir önem taşımakta.

Yapılan araştırmalar sonucunda kuşların Göksu Deltası’nı hem kışlama hem de kuluçka alanı olarak kullandıkları, bazılarının ise yerli türler olduğu belirlendi. Kış aylarından 15’den fazla çıkan yangınlarda ise yüzlerce kuş yuvasının telef olduğu, buralarda bulunan binlerce yumurtaların da yandığı tespit edildi. CİHAN

Yorumlar