Wölfer: Türklerin 50 yıl önce bir kaç yıl çalışıp dönecekleri düşünülmüştü

Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Klaus Wölfer, Avusturya’ya 50 yıl önce misafir olarak gelen Türk göçmenlerin yarım asır önce 'birkaç yıl çalışıp Türkiye'ye tekrar döneceklerinin' düşünüldüğünü ancak bu misafirliğin başka türlü geliştiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Wölfer: Türklerin 50 yıl önce bir kaç yıl çalışıp dönecekleri düşünülmüştü

Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Klaus Wölfer, Avusturya’ya 50 yıl önce misafir olarak gelen Türk göçmenlerin yarım asır önce 'birkaç yıl çalışıp Türkiye'ye tekrar döneceklerinin' düşünüldüğünü ancak bu misafirliğin başka türlü geliştiğini söyledi. Wölfer, Türklerin Avusturya'nın ticaret ve ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirtti.

Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Klaus Wölfer, bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak için Yozgat’a geldi. Büyükelçi Wölfer, beraberinde Avusturya Büyükelçilği Ticaret Müsteşarı Konstantin Bekos, Bilim ve Kültür Uzmanı Katrin Eckstein, Göç ve Entegrasyon Müşaviri Nalan Gündüz ve Ramada Otel'in Sahibi Yozgatlı İşadamı Abdurrahman Karamanlıoğlu ile birlikte Yozgat’a iki günlük bir gezi düzenledi.

İlk olarak Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden Büyükelçi Wölfer, oda başkanı Metin Özışık’tan şehrin ticari ve ekonomik yapısı hakkında bilgi aldı. Daha sonra Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer’i ziyaret eden Büyükelçi, şehrin genel durumu hakkında bilgi aldı. Belediye Başkanı Yusuf Başer, Avusturya’da çok sayıda Türklerin yaşadığını Türkler arasında ise en fazla Yozgatlıların bulunduğunu belirterek, “Yozgat ile Avusturya’nın bir gönül bağı bulunmaktadır. Belediye olarak şehrimizde bir caddemize ‘Viyana Caddesi’ ismini verdik.” dedi.

Büyükelçi Wölfer’de 50 yıl önce Türkiye’den Avsturya’ya işçi göçü yaşandığını hatırlatarak, yıllar önce işçi olarak gelen göçmen Türklerin bugün ülkenin ticaretine ve ekonomisine önemli katkılarının olduğunu belirtti. Wölfer, “50 yıl önce Türk göçmenler Avsturya’da birkaç yıl çalışıp geri dönecekleri düşüncesindeydiler. Ancak tabi ki başka türlü gelişti bu misafirlik. Türk göçmenlerin büyük bölümü ülkemizde kaldı. Şimdi ikinci ve üçüncü kuşak da Avsustrya’da yaşıyor. Avusturya’da çalışan işçilerin birçoğu orada kazandıkları ile kendi memleketlerinde yatırım yaparak, ekonomik katkı sağlamışlardır." ifadelerini kullandı.

Son ziyareti Yozgat Valisi Abdlkadir Yazıcı’ya yapan Avusturya heyeti, Yozgatlıların Avusturya’da sosyal hayatta aktif rol oynadığını söyledi. 14 Mayıs 2014 tarihinde, Türkiye - Avusturya arasında imzalanan İşçi Alım Anlaşması’nın 50. yıl dönümünün kutlayacaklarını ifade eden Büyükelçi Wölfer, "Bu tarihte bir takım etkinlikler yapacağız. Avusturya’daki Yozgatlılar’ın ailelerini Ankara’da ağırlamak istiyoruz. Bu süreci ayrıca bilimsel olarak sempozyum gibi etkinliklerle da anlatacağız." diye konuştu.

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı’da Büyükelçi Klaus Wölfer’i Yozgat’ta ağırlamaktan dolayı memnun olduklarını belirtti. Vali Yazıcı, "Avusturya’da on binlerce hemşehrimiz ve insanımız var. Umarım büyükelçimiz de kentimizde yabancılık çekmemiştir. Viyana’nın ikliminin Yozgat iklimi ile benzer özellikler taşıyor. İki şehirde de kar ve soğuk havanın etkili. Büyükelçi ile Avusturya’da yaşayan gurbetçi, hemşehrilerimizin sosyal ve ekonomik yaşanlatılarını konuştuk. Yozgat ve Avusturya ilişkilerinin daha da artırılmasına yönelik fikir alışverişinde bulunduk." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ziyaretin anısına şeref defterini imzalayan Klaus Wölfer’e, Vali Yazıcı, gümüş işlemeli Türk bayrağı hediye etti. CİHAN

Yorumlar