Washington'da 'İncirlik Üssü' masaya yatırıldı

Philip, Suriye’de yaşananların, Türkiye’nin hayati derecedeki stratejik önemini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Washington'da 'İncirlik Üssü' masaya yatırıldı
Eski ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı General Philip Breedlove, Suriye’de yaşananların, Türkiye’nin hayati derecedeki stratejik önemini herkese bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Washington merkezli faaliyet gösteren İsrail yanlısı Demokrasileri Savunma Vakfı'nda (FDD) gerçekleştirilen "Üsleri Korumak: Darbe Girişiminin Ardından Türkiye'deki Amerikan Askeri Birliklerini Yeniden Değerlendirmek" başlıklı panelde, İncirlik Üssü'nün önemi ve geleceğiyle ilgili tartışmalar yapıldı.

Panel, FDD tarafından hazırlanan ve ABD bakımından askeri üs anlamında Türkiye yerine Ürdün, Kıbrıs ve Kuzey Irak gibi alternatiflerin tartışıldığı rapor ekseninde geçti.

"İncirlik Üssü hala vazgeçilmez"

Breedlove, panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin özellikle Suriye'deki derin sorunlardan dolayı kendisini güvenlik açısından zor bir konumda bulduğunu vurguladı.

"Suriye'de yaşananlar, Türkiye'nin hayati derecedeki stratejik önemi hepimize bir kez daha gösterdi." diyen Breedlove, Türkiye ile ABD arasındaki askeri ilişkilerin, kurumsal ilişki ağındaki önemine işaret etti. Breedlove, bu çerçevede İncirlik Üssü'nün ABD için hala vazgeçilmez olduğuna dikkati çekti.

İncirlik'e alternatiflerin olmasının Türkiye için çok da kötü bir durum olmadığını dile getiren Breedlove, zira böyle bir olasılıkta ABD ile Türkiye arasındaki birçok netameli konunun daha rahat tartışılabileceğini savundu.

Yine de her halükarda İncirlik Üssü'nün çok önemli olduğunu anlatan Breedlove, "Bununla birlikte Diyarbakır Üssü de hayati öneme sahip; birçok arama kurtarma faaliyetimizi buradan yapıyoruz." ifadesini kullandı.

"FETÖ elebaşı Gülen'in darbe girişimindeki rolü tartışılmaz"

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ise jeostratejik bakımdan Türkiye'nin önemine işaret ederek, bir NATO ve ABD müttefiki niteliğiyle Türkiye'nin öneminin tartışmasız olduğunu belirtti.

Edelman, İncirlik Üssü ile ilgili değerlendirmesinde, Türkiye dışında bazı yakın ülkelerin de yeni üsler için alternatif olabileceği görüşünü aktardı.

Eski büyükelçi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine de değindi.
"Darbe girişiminde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in rolünün tartışılmaz olduğunu" kaydeden Edelman, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "düşman" başka unsurların da darbe teşebbüsüne destek verdiği iddiasını dile getirdi.

FDD uzmanı John Hannah da darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"Darbe girişiminden önce AK Parti dışında kimse Gülen'in ordu ve devlet kademelerinde bu denli güçlü olduğunu söylemiyordu." ifadesini kullanan Hannah, şimdi bunu içeride ve dışarıda hemen herkesin kabul ettiğini bildirdi.

FETÖ elebaşı Gülen'in ordu içindeki gücünün "şaşırtıcı" olduğunu anlatan Hannah, artık bu konuyla ilgili daha sağlıklı bir değerlendirme yapılmasının kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar