Vücutta his ve güç kaybı, baş dönmesi MS hastalığının belirtileri olabilir

Türkiye’de 2 bin-2 bin 500 kişiden birinin MS hastası olduğu ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Gençler, MS’in belirtilerinin çok dikkate alınması gerektiğini, özellikle gözlerle ilgili şikâyetlere, vücutta his ve güç kaybına ve baş dönmesine...

Google Haberlere Abone ol
Vücutta his ve güç kaybı, baş dönmesi MS hastalığının belirtileri olabilir

Türkiye’de 2 bin-2 bin 500 kişiden birinin MS hastası olduğu ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Gençler, MS’in belirtilerinin çok dikkate alınması gerektiğini, özellikle gözlerle ilgili şikâyetlere, vücutta his ve güç kaybına ve baş dönmesine dikkat edilmesi gerektiği belirtti.

Dünyada her yıl on binlerce insanın yakalandığı, Türkiye’de ise her 2 bin, 2 bin 500 kişiden birinin mücadele ettiği MS, şarkıcı Serdar Ortaç’la birlikte gündeme geldi. Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Uzman Dr. Onur Serdar Gençler, MS hastalığının daha çok 20-40 yaş arası görüldüğünü söyledi. Dr. Gençler, “Hastalık kadınlarda, erkelere göre daha fazla görülür. Bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir hastalıktır. Bu bakımdan genç kadınların çok dikkatli olması gerekir.” dedi.

GÖZ ŞİKAYETLERİ VE BAŞ DÖNMESİNE DİKKAT

Dr. Onur Serdar Gençler, MS’in Türkiye’de dünyadaki sıklığına göre orta sıklıkta görülen bir hastalık olduğunu, her 2 bin, 2 bin 500 kişiden birinin bu hastalığa yakalandığını ifade etti. Gençler, "Hastalık en sık Kuzey Avrupa ve Amerika civarında görülmektedir” diye konuştu. Dr. Gençler, hastalıkla ilgili şikayetler konusunda da şu ifadeleri kullandı: “Hasta gözle ilgili bulgularla gelebilirler. Mesela bulanık görme ya da görme kaybı, MS’in belirtilerinden biridir. Çift görme belirtisi ile gelebilirler. Kolda, bacakta, vücutta genel olarak his kaybı şikayeti olabilir. Güç kaybı olabilir. Bu güç kaybı sadece kolda ya da sadece bacakta görüldüğü gibi aynı anda hem kol hem bacakta görülebilir. Bunun dışında baş dönmesi, denge kaybı gibi çeşitli hastalıklarla kişiler bize başvurabiliyorlar."

TANI İÇİN BEYİN MR’I ÇEKİLİYOR

Hastaya, MS teşhisi koyabilmek için önce nörolojik hikayelerini dinlediklerini, ardından gerekli muayeneleri yaptıklarını kaydeden Dr. Onur Serdar Gençler, "Tabiî ki bir fikre sahip oluyoruz; ama karar vermek için en önemli tetkikin beyin MR’ının çekilmesidir. MR’da MS hastalığına ait tipik lezyonlar, beyin ve omurilikte plaklar görüyoruz. Yine belden alınan beyin-omurilik sıvısı da tanıya yardımcı oluyor. Uyarılmış potansiyeller adını verdiğimiz birkaç yöntem daha bulunmaktadır. Bunların hepsinin toplamıyla birlikte tanıyı koyabiliyoruz. MS toplumda sakatlık bırakan, sıkıntılı bir hastalık olarak biliniyor ama 20 yıl önceye göre yüz güldürücü çok önemli gelişmeler var."

HER MS SAKAT BIRAKMAZ

MS ataklarının yüksek doz kortizonla tedavi edildiğini, bunun dışında bir de koruyucu tedaviler olduğunu ifade eden Dr. Gençler, diğer tedavi yöntemleri ve hastalığın seyrine ilişkin de şunları söyledi: “Bu tedaviler özellikle interferon dediğimiz ağızdan alınmayan, bir enjeksiyon şeklinde yapılan ilaçlarımızdır. Bunlarla koruyucu tedavi yöntemini uyguluyoruz. Ayrıca ek ilaçlar da son yıllarda kullanıma girmiştir.Hastalık toplumda bahsedildiği kadar kötü bir hastalık değildir. Özellikle gelişen tedavi yöntemleri ile korkutucu bir hastalık olmaktan çıkmaktadır. Sanıldığı üzere her zamansakat bırakmaz. Tabiki sakat bırakan türleri de vardır. Yavaş yavaş ilaçlarında etkisi ile hastalığın seyrinde olumlu gelişmeler olmaktadır.”

CİHAN

Yorumlar