Vücudunuzdaki benlerde hızlı büyüme varsa dikkat edin

Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, vücuttaki benlerle ilgili hızlı bir büyüme oluşuyorsa dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Vücudunuzdaki benlerde hızlı büyüme varsa dikkat edin

Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, vücuttaki benlerle ilgili hızlı bir büyüme oluşuyorsa dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Benler vücudun her yerinde görülebilen, sıklıkla kahverengi, pembe, oval ya da yuvarlak iyi huylu oluşumlardır. Deriye rengini veren pigmenti üreten “melanosit” adlı hücrelerden köken alırlar. Bazen cilt düzeyinde, bazen de deriden kabarık olabilirler. Benlerin sayısı, biçimi ve gelişim şekli genetik yapıya, hormonal faktörlere veya güneş ışığına maruziyete göre değişebilir. Benler son yıllarda maling melanoma adı verilen, hayatı tehdit eden bir deri kanserindeki artış nedeniyle özellikle önem taşır. Uzmanlara göre, benlerden kaynaklı kanserlerin yüzde 70’i genellikle direkt kanser olarak başlar; ancak yüzde 30 gibi bir grup eskiden var olan benler üzerinden gelişir.

Benlerin ne zaman cilt kanserine işaret ettiği ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, şunları söyledi: “Özellikle aile hikayemizde dikkat çeken kanser hastalıkları yoğunluğu varsa, benlerimiz açısından riskli gruptayız demektir. Bu riskli grupta yer alıyorsak ve benlerin yoğunluğu açısından dikkat çeken bir vücudumuz varsa düzenli aralıklarla benlerimizi gözden geçirmeliyiz. Eğer vücuttaki herhangi bir bende, asimetri varsa, sınır çizgisi düzensizse, renk dağılımı dalgalıysa, 6 mm üstündeyse (kurşun kalem silgisi ebadından büyükse), son günlerde hızlı büyüme, kanama, ağrı, kaşıntı gibi şekil değişiklikleri izlenmişse bu durumda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerekir.”

Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, dermatoloji uzmanı dermoskop denilen bir aletle daha detaylı inceleyerek özellikle şüpheli gördüğü yapıdaki benleri çıkararak histopatolojik olarak incelenmesini önerdiğini hatırlatarak, “Önemli olan ben gibi görünebilen melanomun (deri kanserinin) erken teşhis edilmesidir. Bu nedenle bu risk grubundaki kişilerin doktora gitmekten çekinmemesi gerekir. Unutmayalım ki kanserde erken teşhis hayat kurtarır.” dedi.
CİHAN

Yorumlar