Vücudun bir yerindeki doku bir başka bölgenin tedavisinde kullanılıyor

Gelişen tıp imkanları bir çok hastalığa çare olurken PRP (platelet rich plasma) adı verilen yöntemle kişinin vücudunun herhangi bir bölgesindeki doku bir başka bölgedeki hastalığa derman olabiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Vücudun bir yerindeki doku bir başka bölgenin tedavisinde kullanılıyor

Gelişen tıp imkanları bir çok hastalığa çare olurken PRP (platelet rich plasma) adı verilen yöntemle kişinin vücudunun herhangi bir bölgesindeki doku bir başka bölgedeki hastalığa derman olabiliyor.

Bu yöntemin başarıyla uygulayan Adana Özel Avrupa Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Ünal, kişinin kendini iyileştirmesinin mümkün olduğunu belirterek, insan vücudundan alınan bir dokunun başka bir bölgedeki hasarın giderilmesinde kullanılabileceğini kaydetti.

Opr. Dr. Ünal hastadan aldıkları kanın özel işlemlerden geçirilerek hastalıklı bölgeye enjekte ettiklerini ifade ederek, “Biz ortopedik cerrahlar olarak yıllarca bunu uyguladık. Yapılan bir kemik ameliyatında kaynamayı arttırmak ve defek varsa kapamak için iliak kanattan (kalça bölgesi) kemik grefti olarak ilgili bölgeye yerleştirdik. Yine ön çapraz bağ yaralanmalarında dizin ön kısım tendonlarının alınması işlemi ile veya hamstring adalelerin alınması işlemi ile ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu yaptık. Yine mozaikplasti yöntemi kullanarak (hasarlı kıkırdak parçaları ile doldurulması işlemi) hastanın uyluk kemiğinden alınan kıkırdak parçaları diz ayak bileği gibi eklemlerdeki kıkırdak lezyonlarını tedavi etmeye çalıştık.” dedi.

PRP uygulamasından da bahseden Opr. Dr. Ünal, “Şimdi de hastanın kendi kanını alarak özel işlemden geçirmekte, trombositler ve birçok faydalı yapılar ayrılarak kişinin hastalıklı bölgesine enjekte edilmektedir. İşte bu PRP (platelet rich plasma) veya trombositten zengin plazma uygulamasıdır. Hastadan alınan yaklaşık 10 cc kan özel bir santrifüj aletinde santrifüje edilerek trombositten ve diğer yapılardan (growth(büyüme)faktörler gibi) zensin 2.5-3cc bir plazma sıvısı elde edilerek istenilen bölgeye enjekte edilir. Uygulaması son derece kolay, katkı maddesi içermeyen ve tamamen kişinin kendi kanından elde edilen bu plazma sıvısı son derece etkili ve sonuçları yüz güldürücü bir tedavi şeklidir. Bu plazma içinde yüksek konsantrasyon trombosit hücreleri, biyoaktif protein rezervleri(büyüme, faktörleri ve sinyal proteinler) içerir. Bu yapılar yumuşak doku tamir ve yenilenmesinde etkili yapılardır. Bu biyoaktif proteinler sayesinde doku iyileşmesi ve yenilenmesi hızlanır.” diye konuştu.

Bu uygulamanın kullanıldığı alanlardan söz eden Ünal, “Bu uygulama sayesinde yumuşak doku kemik eklem kıkırdağı tamir ve yenilemesi yani damarlanma oluşması ve yara iyileşmesinin uyarılması. Sinyal proteinler sayesinde kök hücreler uyarılarak yaralanma bölgesindeki tamir hızlanır. Özellikle spor yaralanmalarında yaralanma bölgesine yapılan PRP enjeksiyonunun iyileşmeyi en az üçte bir oranında hızlandırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak:PRP çeiştli ortopedik yaralanmalarda ve durumlarda kullanılır. Bunlar bazıları ise, kireçlenmeler, yumuşak doku yaralanmaları, tendom sorunları (tenisçi ve golfçu dirseği, aşil tendinitler,diz tenditleri), yara yeri iyileşmesi, diyabetik ayak yaraları, menüsküs ve omuz adele yaralanmaları, topuk dikeni, myofacial ağrılar, kırık kaynamasını hızlandırmak ve dermatolojide yüz gençleştirmesi ve saç dökülmesini önlemek içindir.” ifadelerine yer verdi.
CİHAN

Yorumlar