Voßhoff: Terörle Mücadele Bilgi Bankası Yasası gözden geçirilmeli

Almanya'da Federal İçişleri Bakanlığı’nın Terörle Mücadele Bilgi Bankası Yasası’nı iyileştirmek için hazırladığı tasarıya Federal hükümetin özel bilgileri koruma sorumlusu Andrea Voßhoff tepki gösterdiAndrea Voßhoff, ‘şüphe’...

Google Haberlere Abone ol
Voßhoff: Terörle Mücadele Bilgi Bankası Yasası gözden geçirilmeli

Almanya'da Federal İçişleri Bakanlığı’nın Terörle Mücadele Bilgi Bankası Yasası’nı iyileştirmek için hazırladığı tasarıya Federal hükümetin özel bilgileri koruma sorumlusu Andrea Voßhoff tepki gösterdi

Andrea Voßhoff, ‘şüphe’ saikiyle birçok kişinin bilgilerinin kayıt altına alınacağı uyarısında bulunarak “Tasarıda anayasaya aykırı düşen durumlar var." dedi.

Federal İçişleri Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi’nin Terörle Mücadele Bilgi Bankası Yasa tasarısı hükümetin Özel Bilgilerin Korunması Sorumlusu Andrea Voßhoff’un tepkisini çekti. Federal Meclis İçişleri Komisyon’unda görüşülen tasarıya yazılı olarak karşı çıkan Voßhoff, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’den tasarıyı gözden geçirmesini istedi.

Spiegel’in haberine göre Özel Bilgilerin Korunması Sorumlusu Voßhoff, tasarıda kimlerin hangi şartlarda bilgilerinin kayıt altına alınacağı ve kayıt altındaki bilgilerin denetlenmesinin nasıl yapılacağı konularının somut olarak belirtilmesini talep etti. Yeni Anti- Terör Bilgi Bankası Yasası’nın ilgili birimlere yasal olarak farklı bilgileri bir araya getirme ve aradaki bağlantıları oluşturma hakkı verdiğini belirten Voßhoff, özel bilgilerin korunması yasası gereğince bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti. Eyalet Temsilciler Meclisi’nin de benzer endişeleri taşıdığını ifade eden Voßhoff, yeni tasarıda “şüphe” saikiyle birçok kişinin bilgisinin kayıt altına alınabileceği uyarısında bulundu.

Yeşiller de Federal Anayasa Mahkemesi’nin Terörle Mücadele Bilgi Bankası Yasası’nın anayasal olarak sorunlu görüp iyileştirilmesine karar verdiğini fakat İçişleri Bakanlığı’nın yasayı sertleştirdiğini iddia etti. Yeşiller İçişleri Uzmanı Irene Mihalic, "Bu tasarı sadece içerik olarak eleştirilmesinin ötesinde Anayasa Mahkemesi’ni hafife almak anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl nisan ayında Terörle Mücadele Bilgi Bankası Yasası hakkında bir başvuruyu değerlendiren Federal Anayasa Mahkemesi, yasayı genel olarak anayasaya uygun olmakla birlikte bazı maddeleri anayasaya aykırı bulup 2014 yılı sonuna kadar iyileştirilmesine karar vermişti. Yüksek Mahkeme, güvenlik birimlerinin terör şüphesiyle sınırsız şekilde insanları takip edip bilgilerini kayıt altına alınamayacağına hükmedip, kayıt altına alınan bilgilerin kamuya açık kontrolünün sağlanması gerektiğine karar vermişti.

Terör şüphesiyle takip edilen bir şahsın ailesinin veya arkadaşlarının ancak şüphelinin terör eylemleri hakkında somut bilgi sahibi olmaları durumunda takip edilebilecekleri vurgulanmıştı. Mahkeme, Federal Özel Bilgilerin Korunması Sorumlusunun güvenlik birimlerinin kayıt altına aldığı bilgilere ulaşıp kontrol etme yetkisinin verilmesi, bilgilerdeki değişikliklerin protokolle kayıt altına alınması ve Federal Kriminal Dairesi’nin düzenli olarak Meclisi ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğine hükmetmişti. Hükümetin yeni Terörle Mücadele Bilgi Bankası Yasası’nı yılsonuna kadar hazırlaması gerekiyor. CİHAN

Yorumlar