Vişne suyunun antioksidan yararı vişneden daha yüksek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü'nde yürütülen araştırma sonucunda, vişne suyunun, vişnedeki antioksidan açısından daha yararlı olduğu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Vişne suyunun antioksidan yararı vişneden daha yüksek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü'nde yürütülen araştırma sonucunda, vişne suyunun, vişnedeki antioksidan açısından daha yararlı olduğu açıklandı.

İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu’nun yürütücülüğünde, doktora öğrencisi Gamze Toydemir tarafından vişnenin, meyve suyuna işlenmesi sırasında, vişnede ön plana çıkan tüm biyoaktif bileşenlerin miktarı ve değişimlerinin incelendiği açıklandı. Sonuca göre ise vişne, meyve suyuna dönüştüğünde antosiyaninlerin yararlılığı 3 kat arttığı ve meyve suyu yapıldığında içerdiği C vitamininin yüzde 60’ını koruduğu açıklandı.

Araştırmaya ilişkin bilgi veren İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, şunları söyledi; “Vişne, zengin antosiyanin ve diğer polifenolik madde içerikleri ile antioksidan niteliği yüksek olan kırmızı bir meyvedir. Türkiye vişne üretimi ve ihracatı ile dünya sıralamasında ilk üç ülkeden biridir. Ülkemizde yetiştirilen vişne meyvesinin yüzde 85 gibi büyük bir oranı başta meyve suyu olmak üzere çeşitli ürünlere (konserve vişne, marmelat, dondurulmuş vişne) proses edilerek tüketiliyor. Vişnedeki antioksidan özellik taşıyan antosiyaninler ve ilgili polifenolik bileşenlerin miktarlarının vücut tarafından ne ölçüde etkilendiği bilinmiyordu. Bu kapsamda biz ortağı olduğumuz ATHENA projesi ile vişne üzerinde nektar aşamasına kadar her kademede çalıştık. Çalışma sonucunda önemli bulgular elde ettik. Bunlardan biri de, vişne meyvesinin nektarına işlenmesi sırasında C vitamininde bugüne kadar ortaya konmuş olan kayıpların, aslında bilinenden çok daha az olduğunun, molekülün şekil değiştirdiğinin ve nektarda yüzde 60 oranında korunduğunun yeni gelişmiş analiz metotları ile tespitidir.”

Boyacıoğlu, vişnedeki C vitamininin meyve suyuna işlenmesi ile kaybolduğu bilgisinin artık değiştiğine dikkat çekerek, yürüttükleri araştırmanın diğer meyve suları için de uygulanması gerektiğini söyledi. Boyacıoğlu, “Bütün bu sonuçlar vişne nektarını, yüksek antosiyanin içeriğine sahip olması ve buna ek olarak, bu antioksidan bileşiklerin vücutta etkin bir şekilde kullanılabilmesi özellikleri ile sağlığa yararlı bir fonksiyonel içecek olduğuna işaret ediyor.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar