Vezirköprü'de domates yetiştiriciliği kursuna katılanlara sertifika verildi

Samsun’un Vezirköprü ilçesi Gömlekhisar köyünde domates yetiştiriciliği kursu alan kursiyerler için sertifika töreni yapıldı. Törende konuşma yapan Halk Eğitim Müdürü Eyüp Kumaş, kendilerine gelen her türlü kurs teklifini değerlendirerek,...

Google Haberlere Abone ol
Vezirköprü'de domates yetiştiriciliği kursuna katılanlara sertifika verildi

Samsun’un Vezirköprü ilçesi Gömlekhisar köyünde domates yetiştiriciliği kursu alan kursiyerler için sertifika töreni yapıldı.

Törende konuşma yapan Halk Eğitim Müdürü Eyüp Kumaş, kendilerine gelen her türlü kurs teklifini değerlendirerek, vatandaşa kurs vermeye ve üretime sevk etmeye gayret ettiklerini belirtti. Daha sonra söz alan 16 kursiyer, sahneye çıkarak teker teker ne öğrendiklerini anlattı. Kursiyerler, daha önce doğru bildikleri şeylerin yanlış olduğunu, bu kursta toprak analizinin ne kadar önemli olduğunu anladıklarını, hayvan gübresi yapmayı, ürünleri yabancı otlardan nasıl koruyacaklarını, nasıl budama yapacaklarını öğrendiklerini söylediler.

Geniş arazilere rağmen, gençlerin köyleri terk edip büyük şehirlerde inşaat işçisi olarak çalıştıkları için yapılan kurslara sadece 16 bayan kursiyerin katıldığını söyleyen kursiyerler, "Bölgemizde bir salça fabrikası açılsa gençlerimiz büyükşehirlere çalışmak için gitmek zorunda kalmazdı." diye konuştu. Ürün çeşitliliğinin artmasının önemine de vurgu yapan kursiyerler, devletten, bu konuda kendilerine yardımcı olmasını istedi. Kursiyerler, ayrıca ilçeye, ürün çeşitliliğinin artması için bir soğuk hava deposu kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Programda bir konuşma yapan Vezirköprü Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı ise “Devlet olarak yapmış olduğumuz kurslara genelde hep bayanlar katılıyor, bizim asıl istediğimiz, beylerin de bu kurslara iştirak etmesi, bakıyorsunuz her işi bayanlar yapıyor, çocuklara bayanlar bakıyor, ev işlerini bayanlar yapıyor, tarlada da onlar çalışıyor, bakıyorsunuz böyle bir kurs veriyorsunuz, burada da kursa sadece bayanlar iştirak ediyor, açık söyleyeyim eğer bayanlar olmasa hepimizin hali harap. Tarımın artık teknolojiye kaydırılması gerekir. Maalesef tarımı anadan babadan gördüğümüz şekliyle yapıyoruz ve yanlışlarımızı nesilden nesile aktarıyoruz, bizim tarımı hem birim maliyeti artıracak şekilde hem de ürettiğimiz ürünün kalitesini yeniden gözden geçirecek şekliyle yeniden ele almamız gerekir." diye konuştu. Program sonunda kursiyerlere sertifikaları takdim edildi. CİHAN

Yorumlar