'Veremden korkma, geç kalkmaktan kork'

Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, "Verem, dünyada bir tek etkene bağlı ve tedavi edilebilir olmasına rağmen ölüme yol açan bulaşıcı bir hastalıktır.

Google Haberlere Abone ol
'Veremden korkma, geç kalkmaktan kork'

Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, "Verem, dünyada bir tek etkene bağlı ve tedavi edilebilir olmasına rağmen ölüme yol açan bulaşıcı bir hastalıktır. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri verem mikrobu ile enfekte olmuştur." dedi.

Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, 6-12 Ocak tarihleri arasında Verem Savaş Haftası dolayısı ile makamında bir açıklama yaptı. Veremin (tüberküloz) Mycobacterium tuberculosis' basili tarafından oluşturulan ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğuna işaret eden Akın, şunları ifade etti:

"Dünya Sağlık Örgütü Küresel Tüberküloz 2013 Raporu’na göre, dünya genelinde verem görülme sıklığı ve hastalığa bağlı ölüm hızları dümektedir, buna rağmen küresel verem hastalığı yükü halen yüksektir. Ülkemizde yeni tespit edilen verem hasta sayısı her yıl ortalama yüzde 6-7 oranında azalmaktadır. Verem hastalığının genel belirtileri halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, 2-3 haftadan fazla süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığıdır. Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan kişiler erken tanı için en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır. Samsun ilimizde ve ilçemizde tüm aile sağlığı merkezlerinde verem hastalığı belirtileri olan şüpheli vatandaşlarımızın ücretsiz muayenesi yapılmakta ve balgam örnekleri alınarak gerekli tetkikler yapılmaktadır. Toplum sağlığı merkezimize bağlı verem savaş birimimizde ücretsiz olarak şüpheli bireylerin akciğer grafileri, mikrofilmleri ve balgam tetkikleri yapılmaktadır. İleri ve ağır vakalar göğüs hastalıkları uzmanlarımız tarafından hastanede yatış yapılarak, sağlık personeli kontrolünde doğrudan gözetimi ile tedavisi gerçekleştirilmektedir.’’
CİHAN

Yorumlar